Две премиери на 17-тата „Сцена на кръстопът”, мотото: Театъра: Хоризонта

Scena_Key_2013_70x100Две премиери и цели 23 заглавия включва програмата на 17-тата „Сцена на кръстопът”, която наближава с мотото си „Театъра:Хоризонта“.  Заради пожара в голямата зала на Драматичен театър Пловдив в края на миналата седмица, обаче, тазгодишният хоризонт за зрителите се измества като  част от представленията ще се играят вместо в Драмата, в Градския дом на културата „Борис Христов“.

Там е и откриването на фестивала на 10 септември от 19 часа. Същата вечер е премиерата на спектакъла „Възвишение” на режисьора Иван Добчев, за който вървяха репетиции с декори, когато се възпламени сцената.

Другото премиерно заглавие в програмата на театралния форум е „Речта на селския крал” от Румен Леонидов – копродукция на Сатиричния театър и ДКТ „Иван Димов”-Хасково. Ще се насладим на таланта на Диян Мачев на 12 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драмата.

Представления на НТ „Иван Вазов”, Младежки театър, МГТ „Зад Канала”, театър „Българска армия”, театрална работилница „Сфумато”, Театър 199, театър „София”, Сатиричния театър, учебния театър на НАТФИЗ, ДКТ „Иван Димов”-Хасково, театрите от Плевен и Стара Загора са селектирани още в програмата на 17-тата „Сцена”.

Три са международните гостувания – в Пловдив идва Киевският академичен театър за драма и комедия на левия бряг на река Днепър със спектакъла „Дните отлитат с вятъра”, ще гледаме и представленията на Театрална къща-Прага („Другата смърт на Жана Д`Арк”) и Мало театро-Будапеща („Зебра”).

Две вечери са посветени на музиката и театъра – на 16 септември е спектакълът „Едит Пиаф” на Мария-Елена Инфантино и Георги Славчев, а на 23-ти празникът е с изпълненията на Мая Новоселска и Антони Дончев. И двете събития са на Камерната сцена на Драматичния театър.

Богата съпътстваща програма ще зарадва гостите на фестивала. Пред общината ще бъдат експонирани уникални театрални плакати, които са част от предварителната селекция на Седмото международно триенале на сценичния плакат. На традиционната открита сцена пред театъра ще гледаме представления на театър „Трио”. На пиратския кораб от спектакъла „Островът на съкровищата” ще има демонстрации на учениците от специалност „Грим и перуки” в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Ще има ревю на ренесансови костюми. В двора на театъра ще се играе спектакълът „Ла” на Рашко Младенов и Константин Цеков от ФСБ. Уъркшоп ще води актьорът Валентин Танев.

You may also like...