Европейските министри ще преразгледат политиката за износ на оръжие за Египет

 bomba_istanbul_002Mинистрите на външните работи на ЕС решиха страните-членки да прекратят експорта на технически средства, които могат да се използват за репресии, и да преразгледат политиката си за износ на оръжие. На извънредна среща в Брюксел, която бе посветена на египетската криза, беше постигнато съгласие да бъде направен преглед на финансовата помощ, която Евросъюзът оказва на Египет.

Същевременно външните министри на 28-те отново подчертаха подкрепата на ЕС за народа на Египет и стремежа му към демокрация, човешки права, достоен живот и социална справедливост. Те призоваха всички страни в конфликта в Египет да прекратят насилието, да се въздържат от провокации и да направят всичко необходимо за възстановяване на политическия процес. ЕС категорично осъжда всички актове на насилие и смята, че последните действия на египетски сили за сигурност са били диспропорционални и са довели до недопустимо голям брой загинали и ранени, се посочва в Заключенията на Съвета.

Всичко това показва, че Европейският съюз е готов да действа. В същото време, ЕС ще продължи усилията си за установяване на диалог между страните в конфликта, за да се върне Египет на пътя на демократичния процес, коментира пред медии в Брюксел българският външен министър Кристиан Вигенин преди началото на заседанието.

Министър Вигенин изрази безпокойството, че ако напрежението продължи да расте, сблъсъците между привърженици на сваления президент Морси и управляващите в момента не престанат, е реален рискът Египет да се изправи пред гражданска война. Не е изключено и да се стигне до ситуация на хуманитарна криза. „ЕС трябва да се опита навреме да спре тези процеси. Въпросът е какво може да направим в интерес на гражданите на Египет”, подчерта той. България не подкрепя идеите да се спре финансовата помощ, която ЕС отпуска на Египет, защото това не би решило проблемите и би било във вреда на египетските граждани.

„Фактът, че в последните дни се засилиха нападенията срещу християни и християнски църкви показва, че се създава допълнително религиозно и етническо напрежение”, заяви външният министър, като се присъедини към позицията на Генералния директор на ЮНЕСКО, която призова незабавно да бъде спряно разрушаването на културно-историческото наследство.

Според Кристиан Вигенин не може да бъде намерено трайно решение на настоящата ситуация в Египет, ако всички страни в конфликта не седнат на една маса. Той отбеляза, че либералните формации също трябва да бъдат включени в процеса, а не само управляващите в момента и „Мюсюлмански братя”.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...