На този етап няма да се повишава здравната вноска

leglo-bolnivcaНяма политическо решение за покачване на здравната вноска. На този етап тя няма да се повишава. Това обяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на Нова Тв. Тя отбеляза, че дискусията около здравната вноска се е породила при общественото обсъждане на проекта за здравна стратегия. По отношение на самата стратегия д-р Андреева обясни, че е важно какви приоритети се залагат в нея. Министърът подчерта, че един от акцентите е профилактиката и превенцията. 

„Разработват се програми за профилактика, една от които е с фокус върху онкологичните заболявания. По отношение на диабета и на всички социално значими заболявания започваме изграждането на регистри. Целта е да може да се планира всичко – къде да се направят центрове за диагностика, центровете за терапия, какъв ресурс трябва да си планира бюджетът на Касата“, каза министърът на здравеопазването.
Д-р Андреева коментира и задлъжнялостта на болниците. Според нея причината за този проблем до голяма степен се дължи на недостатъчното финансиране на дейността. „Трябва да се търсят механизми това да се преодолее“, заяви министърът и добави, че едно от възможните решения е да се ограничи броят на лечебните заведения, които сключват договор със Здравната каса. „Навсякъде по света се откриват болници, но не всяка новооткрита болница сключва договор с Касата. В България се закриваха болници на места, където не трябваше да бъдат закривани и се откриваха на места, където има твърде много лечебни заведения. Типичен пример е София“, обясни министър Андреева. Тя изтъкна, че навсякъде по света има критерии за сключване на договор с лечебните заведения – сред тях има изисквания какъв персонал да има, каква апаратура да има, ефективността на лечението, 24-часово обезпечаване с медицински екип. „До момента липсва контрол – това е възловата дума“, подчерта министърът на здравеопазването.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...