Бронзовата олимпийска осморка от БГ ветерани иска да гребе с 10 секунди по-бързо

grebane-veteraniБронзовата гребна осморка от олимпийските игри за ветерани в Торино, Италия ще поднови през септември тренировки на вода с цел да смъкне с около 10 секунди времето, достигнато на финала. Това съобщи Иван Попов – един от най-опитните гребци в лодката и лидер на отбора. Достигнахме до бронзовия олимпийски медал с две общи тренировки седмично, както и с допълнителна индивидуална подготовка и не виждам причина да се откажем от този ритъм, каза ветеранът. В Италия нашите гребци от старшата възрастова група от 60 до 65 години отстъпиха само на съставите на Австралия и САЩ, но надминаха други 21 лодки. 
В олимпийските игри за ветерани в Торино бяха акредитирани над 35 000 състезатели в 30 вида спорт, а гребците са почти 3000. Много силно присъствие тук имат австралийските гребци – при осморките 8 от 24-те лодки в старшата група на ветераните са австралийски. На дистанцията от 1000 метра българската лодка показа резултат от 3 минути и 19 секунди. Доволни сме, защото на тренировки сме постигали рядко такова време, а 3 минути и 9 секунди – времето на победителите от Австралия още не сме постигали на официално състезание, но искаме да успеем, разказа още Иван Попов.

Бронзовата олимпийска осморка е в състав: загребни Тодор Стоилов, Георги Гушев, Лъчезар Пенчев, Стоян Германов, Никола Караиванов, Христо Стаматов, Иван Попов, Иван Терзийски. Участието на българските ветерани в олимпийските игри в Торино е финансирано лично от всеки от тях, включително наема на лодката “Филипи”, която е една от най-добрите в света. Ние сме благодарни на ексолимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, която сега е президент на Федерацията на ветеранските спортове и ни помогна при формалностите при акредитация и ни предостави екипи за състезанието,обяснява Попов.

На финала на осморките са участвали по изключение 9 лодки, но обикновено са осем. За оспорвания характер на гонката говори фактът, че всички лодки от 3-то до 9-то място са финиширали в рамките на 2 секунди и за всеки случай съдиите са използвали фотофиниш – нещо много рядко срещано в гребането.
Олимпийските игри за ветерани се провеждат на всеки 4 години, като в Торино българите взеха 24 медала – нещо непостижимо за младите олимпийци. Искахме да покажем на младите, на които все нещо не им достига, чe спортът си е спорт и иска много всеотдайност, заключи Иван Попов.

Може да харесате още...