Остава предупреждението на бг властите да не пътуваме в Египет, България не подкрепя замразяване на финансовата помощ за страната

bomba_istanbul_002На извънредна среща на външните министри на страните-членки на ЕС в сряда, посветена на случващото се в Египет, ще бъде проведена сериозна дискусия за това накъде върви страната и какви мерки могат да бъдат предприети, за да се върне тя на демократичния път на развитие. Сред предварително обсъжданите идеи са налагане на оръжейно ембарго или временно спиране на доставките на оръжие, замразяване на финансовата помощ от ЕС и други. По този повод външният ни министър Кристиян Вигенин коментира в аванс по БНТ:

„Ние не подкрепяме замразяване на финансовата помощ, защото подобна стъпка няма да реши конкретния проблем сега, а в перспектива ще рефлектира върху гражданите на Египет”, подчерта министър Вигенин. По думите му, необходимо е да се направи задълбочена оценка на това как е бил използван досега този ресурс в подкрепа на демократичния процес и дали е възможно да има пренасочване на средствата по някои инструменти.

„Не е въпрос просто на принципи, които трябва да защитаваме. Трябва да се гарантира бъдещето на гражданите на Египет. За да върви напред, страната трябва да върви на два крака – единият е укрепване на демокрацията, а другият – икономическо развитие и решаване на социално-икономическите проблеми”, каза още външният министър.

Предупреждението на Министерство на външните работи към планиралите да пътуват до Египет остава в сила. „Извънредното положение все още е факт. Въздържайте се от пътуване, а ако се налага, преди отпътуването се регистрирайте на страницата на МВнР или се обадете по телефона, за да знаят служителите ни в посолството в Кайро как могат да се свържат с вас при необходимост”, апелира външният министър.

Според Кристиан Вигенин не се очаква събитията в Египет да родят бежанска вълна, която да стигне и до България. В същото време обаче риск винаги съществува и ние трябва да бъдем готови за това. „От миналата година насам се забелязва нарастване на броя на хората, които търсят убежище в България. Само за първата половина на тази година те са повече отколкото за 2012 г.”, посочи той. Капацитетът на страната ни е изчерпан, което налага необходимостта от предприемането на съответните мерки за решаване на проблема.

 

източник: пресцентър МВнР

 

Може да харесате още...