Пуснаха на свобода в Източните Родопи елени лопатари

Elen LopatarПървите пет елена лопатаря, обитавалии временното заграждение до село Тинтява в Източните Родопи, наскоро бяха пуснати на свобода, съобщиха от екипа на проекта “Новото Тракийско злато”. Освободените животни се чувстват много добре и започнаха да опознават района, като се държат близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Първите животни бяха доставени във временната ограда през този януари от Ловно стопанство „Студен кладенец“. Разселването на елените е резултат от сътрудничество между „Новото тракийско злато“, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружество (ЛРД) „Сокол“- Крумовград, чиято цел е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие.

Добре се развиват и освободените в началото на 2013 благородни елени в Ловното стопанство „Студен кладенец“. Едно тазгодишно малко е виждано редовно в центъра на стопанството, а наблюдения на местни жители предполагат наличието на още няколко малки във Бойник планина. Възрастният мъжки прави значителни миграции извън строго охраняваната зона и екипът на проекта се надява, че той няма да стане жертва на бракониери.

Екипът на „Новото тракийско злато“ и ЛРД – Крумовград ще следят за адаптацията на животните и недопускане на бракониерския им отстрел.

снимка: предоставена от екипа на проект “Новото тракийско злато”

Може да харесате още...