Пловдивската полиция с нов шеф; комисар Тодор Гребенаров – днес официално представен като директор

 

grebenarovКомисар Тодор Гребенаров, който е добре познат на колегите си в регионалната дирекция на полицията под тепетата, днес официално беше представен като неин директор. Направи го лично главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.  „Очаквам повече полиция, повече държавност, повече респект и много тясна връзка между криминалния анализ и криминогенната обстановка, която да намери отражение в действията и присъствието на служителите на реда на улицата – полиция, отворена към гражданите, към гражданското общество по всички правила и законови изисквания” – каза главният секретар. Той уточни, че става дума за „много точни и конкретни действия по линия на контрабандата, измамите с ДДС и акцизите”.

Досегашният директор – старши комисар Тодор Чонов, който също бе назначен за шеф на пловдивската дирекция при смяната на властта с идването на ГЕРБ, се очаква да остане в системата на полицията, по данни на Светослав Лазаров. Пред медии той коментира, че му е предложил длъжност, съобразена с ценза му, и седмица срок да мисли.

Комисар Тодор Гребенаров е завършил НВУ ”Васил Левски”- Велико Търново и от 1995 година е в пловдивската полиция като инспектор. През последните девет години е началник на отдел „Охранителна полиция”. Награждаван е с Почетен знак на МВР – Трета, Втора и Първа степен, Почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги”, медал „Правосъдие, свобода, сигурност” и с наградно оръжие.

Реформите в полицията продължават не само със смяната на шефа на пловдивската дирекция.
В рамките на Главна дирекция „Национална полиция” се създават още три отдела. Наред с досегашните „Криминална полиция”, „Икономическа полиция” и отдел, който разследва конвенционалната престъпност, се създават още три нови структури. Единият от новите отдели ще разследва престъпленията с висока степен на обществена опасност – изнудвания, отвличания, престъпления с общоопасни средства, вторият – наркоразпространението, а третият – финансов, който да противодейства на престъпленията, свързани с митнически измами и акциз, укриване на доходи и ДДС и пране на пари. По думите на Лазаров – това са линиите, които бяха в бившата Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/.

Главният секретар на МВР е дал срок на всички областни директори да си изчистят териториите от така наречените „криминални предприятия”.

 

Може да харесате още...