Утре – голямото посрещане на депутатите на жълтите павета; протестиращите предупреждават за провокации

znak_stopСлед като повече от 60 дни протестират неуморно срещу Кабинета Орешарски и сливането на олигархията с политиката, протестиращите, обединени под артистичния слоган #ДАНСwithme утре готвят Голямото посрещане на депутатите. Разбира се, това ще се случи на жълтите павета заради извънредното заседание по ново разглеждане на актуализацията на бюджета за тази година, случващо се заради частичното вето на президента.  “Очакваме етнически провокации”, предупредиха на фейсбук страниците си най-активните групи – Протестна мрежа и #ДАНСwithme — Голямото посрещане. Оттам призовават всички, които са в София утре, за да изразят недоволството си срещу политическото статукво, да бъдат нащрек за провокации. “Да опазим мирен протеста, въпреки очевидното желание на мафията и управляващите да го опорочат”, пишат в социалната мрежа протестиращите.

F2F TV се свърза с Жюстин Томс, една от основателите на Протестната мрежа, за фейсбук интервю в аванс:

F2F TV: Жюстин, актуализацията на бюджета развали рахата на депутатите, прекъсвайки ваканцията им с 2 седмици. Как ще ги посрещнете?

Ж. Т: Ясно е как – с масово посрещане. Някои го наричат блокада на парламента.

F2F TV: Създавайки Протестна мрежа – как ще продължат действията й след утрешното гласувамне на частичното вето по актуализацията? Тъй като има два варианта – то да мине или не, имате ли планувана реакция и за двата случая?

Ж. Т: Протестната мрежа е начин да координираме работата на различните групи. Все още не мога да кажа публично как ще постъпим конкретно при решение утре. Но със сигурност ще има действия и в единия и в другия случай.

F2F TV: Рано или късно избори предсрочно ще има. Каква ще е позицията на Протестна мрежа във времето на кампанията при положение, че заявихте липсата на интерес към формиране на политически субект?

Ж. Т: Целта на обединението Протестна мрежа е Оставка и Избори. От там насетне се разпускаме и всеки е свободен да действа и гласува по съвест и личен избор. В ПМ има хора с различни политически пристрастия. ПМ е надпартийна и това е силата й. И отново – не, няма да сформираме партия.

F2F TV: Мираж ли е гражданското общество у нас като траен коректив на властта, която и да е тя, а не само като избуяване в екстремни условия?

Ж. Т: Не мисля, че е мираж. Последните два месеца неуморни протести показаха, че можем. И в бъдеще, при всеки повод ще сме на площадите и ще заявяваме решително позицията си.

Към 19 часа във фейсбук събитието Голямто посрещане са се включили 4 4 730 човека. Отделно, Протестна мрежа, макар и само на седмица, е с 6 534-ма последователи.

Всъщност, големият рестарт на протеста се готви за 4 септември, когато лятната ваканция на народните ни избраници свърши.

Може да харесате още...