Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи актуализацията на бюджета

NSTSНационалният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи актуализацията на Бюджет 2013. Единствено от КРИБ бяха изразени резерви по отношение на този акт. Това съобщи председателят на НСТС – вицепремиерът Зинаида Златанова, която днес ръководи първото заседание на тристранката след прекратяването на работата й преди четири месеца.

„Мотивите за наложеното от президента вето върху промените в бюджета са политически. Тъй като нямаме право да се занимаваме с политическа дейност, няма да ги коментираме”, обясни лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Той припомни, че още миналата година синдикатът е определил бюджета като предизборен и изпълним само до средата на годината.

Същата позиция изразиха и представителите на работодателските организации. „Този бюджет не може да бъде изпълнен и актуализацията му е без алтернатива”, подчерта Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той дори изрази мнение, че след последните данни за ръста на икономиката, за изпълнението на бюджета за първото полугодие и за дефлацията през последните месеци дори новите параметри в него са трудно изпълними.

От БТПП обявиха, че макар първоначално да са били против поемането на нов държавен дълг, състоянието на резерва и задълженията към бизнеса са променили позицията им. По отношение на средствата, които ще се използват за социални плащания, БТПП настоя за строг контрол при тяхното разходване т.е. тези средства следва да отиват при действително нуждаещите се групи, обясниха от Палатата.

„Без актуализацията на бюджета държавата няма да може отново да се превърне в коректен платец и ще се повтори ситуацията от 2009 г.”, заяви министърът на финансите Петър Чобанов. Сред другите рискове той посочи спиране на социалните плащания, на ваучерите за храна, блокиране на бюджетната процедура за 2014 г. и на възможността за диверсифициране на източниците на нов дълг. „Държавата трябва да е предсказуем партньор, да плаща навреме и да обърне внимание на чувствителните групи”, посочи той. По думите му, в мотивите на президента за наложеното от него вето няма такива, които атакуват по същество – правно или конституционно, предлаганото от правителството.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов изрази несъгласие с критиките на президента за увеличение на средствата за непредвидени и неотложни разходи. Той припомни, че през 2010 г., когато сегашният държавен глава е бил член на кабинета на ГЕРБ, направил актуализация на бюджета, средствата по това перо са били увеличени 14 пъти – от 87 млн. лв. на 1,23 млрд. лв. „Не съм съгласен с презумпцията за виновност – че това правителство ще изхарчи тези пари непрозрачно. Това няма как да стане, защото има постановления на Министерския съвет, където се разписват надлежно всички разходи”, коментира той и посочи, че по този ред през 2010 г. тогавашното правителство е разпределило 783 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи. От своя страна министър Чобанов припомни, че в мотивите към законопроекта са посочени размерът и за какво точно ще отидат допълнителните плащания.

И трите страни в социалния диалог изразиха удовлетворението си от възстановяването на работата на НСТС, който определиха като важен инструмент за регулиране на обществените отношения. Вицепремиерът Златанова посочи, че в името на публичността и прозрачността, следващите заседания на социалните партньори ще се излъчват на живо в интернет. За днешната среща бяха създадени условия тя да бъде проследена директно от представителите на медиите.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...