Германски кораб с името Мария С. Мериан ще прави научни изследвания в Черно море

more-esen1Научно-изследователският кораб „Maria S. Merian”, плаващ под германски флаг ще прави проучвания в териториално море и изключителната икономическа зона на България. Ден преди деня, в който всички Марии отбелязват празника на своето име, Правителството разреши пребиваването на кораба в Черно море.

Проучванията са планирани за периода от 6 декември тази година до 17 януари 2014 година в северозападната ни акватория. В рамките на експедицията ще се правят изследвания непосредствено свързани с реализацията на интегрирания проект SUGAR (Submarine Gas Hydrate Reservoirs). Той е стартирал в Германия през 2008-ма с основна цел производството на природен газ от морските метанови хидрати (газохидрати) в морските седименти на Световния океан.
Газохидратите представляват замразен под високо налягане метан и се смятат за един от основните енергийни ресурси на бъдещето. Запасите от тях са големи в Черно море, но все още няма разработена технология за добиването и използването им. Международният екип включва и български учени.
От правителствения пресцентър уточняват, че научните изследвания са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда. Те ще се извършват с безопасни методи и средства и няма да създават затруднения за страната ни при упражняване на суверенните и права и юрисдикции, е ангажиментът на Кабинета.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...