Таня Андреева: Болниците ще отговарят на ясни критерии, за да сключват договори с НЗОК

bolni4ni_002Трябва да има ясни критерии за това кои лечебни заведения ще сключват договори с НЗОК, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в сутрешния блок на БНТ. „Болниците ще трябва да отговарят на европейските и световни критерии за оборудване, персонал, брой на пациентите и ефективност на лечението, за да имат право да сключват договори със Здравната каса. Вероятно това ще се случи още през следващата година“, заяви министърът на здравеопазването.

Д-р Андреева изтъкна още, че здравната карта, която трябва да бъде готова до края на годината, ще очертае къде и от какви лечебни заведения има нужда.

Министърът отбеляза, че през последните четири години дълговете на лечебните заведения са нараснали три пъти – ако през юни 2009 година просрочените задължения на болниците са били 36 млн.лв., днес те вече са близо 90 млн.лв.
„Именно най- високотехнологичните болници, през които минават най- много пациенти, са с най- много задължения. Това означава, че болниците работят при тежко недофинансиране на медицинската дейност. Това ще продължава, ако без ясни критерии продължават да се разкриват лечебни заведения и те да бъдат договорен партньор на Здравната каса“, заяви Андреева.

По нейни данни, в София през 2007 година е имало 50 болници, а днес те са близо 100. Така при относително постоянен ресурс, с който работи НЗОК, около 2,5 млрд.лв. – колкото повече нарастват лечебните заведения, толкова по- малко ще стига ресурсът за тях, е изводът.

По отношение на по- малките лечебни заведения министър Андреева отбеляза, че те ще изпълняват базова медицинска дейност. Така например ще се случи с болницата в Девин, която предстои да бъде открита през есента. „В малките болници ще може да се оказва първа помощ и да се осъществява базисно ниво на медицинска дейност“, обясни здравният министър. Според д-р Андреева от малките болници не може да се очаква да реализират голяма печалба като търговски дружества и затова там държавата ще се намеси.

„Заедно с НСОРБ разработихме методика, по която тези болници са получавали субсидии до 2009 година необходими са около 6 – 7 млн.лв. за около 46 лечебни заведения. Тези пари ще бъдат заложени в следващия бюджет“, подчерта министърът.

„За съжаление в този бюджет почти за нищо няма пари до края на годината. Затова и меко казано съм притеснена от ветото, което наложи президентът“, каза министърът и отбеляза, че на практика в здравеопазването са планирани неща, за които не са предвидени средства. Такъв пример е Фондът за лечение на деца в чужбина – за него са предвидени 6 млн.лв. за цялата година, а те към края на месец юни вече са изчерпани. „Ние вече сме осигурили част от тези пари, които са необходими за втората половина на годината. Много разчитам актуализацията на бюджета да се случи по същество в петък, а не с политически аргументи. Част от тези пари ще отидат за това. Трябват ни още 2 млн.лв. до края на годината за Фонда за лечение на деца в чужбина“, съобщи министърът.

Тя отиде и по-далече, обвинявайки предишното редовно правителство: “По- притеснителното е, че правителството на ГЕРБ си позволиха да откраднат 1,4 млрд. лв. от Здравната каса. Това бяха парите на всички нас за 10 години от спестени здравни вноски, за да може да продължи реформата, да се изгради евентуално втори стълба на здравно осигуряване. Тези пари отидоха в общия бюджет и никой не знае къде са отишли. За мен това е изключително непрозрачен трансфер“. По думите на Андреева, тези пари костват апаратура на болниците, заплати на медицинските екипи.

За да осигури прозрачност, д-р Андреева обяви, че на всеки шест месеца разходите, които прави министерството на здравеопазването ще се обявяват на сайта на министерството. Тя ще настоява още като първа стъпка здравните вноски за децата да се поемат изцяло от държавата. „Според мен това ще се случи още от следващата година“, отбеляза д-р Андреева като уточни, че въпросът трябва да се обсъди с министъра на финансите.

По думите й, здравната стратегия вече е завършена и е качена на сайта на министерството за обществено обсъждане. На 19 август предстои да се проведе Обществен съвет, на който също ще се обсъжда стратегията.

Може да харесате още...