Обнародвано: членовете на управителните и контролни органи на работодателските организации вече няма да декларират имуществото си

milyo_glavna1В днешния брой на Държавен вестник, 71-ви поред, e обнародван Законът за изменение на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, съобщиха от пресцентъра на БТПП (Българската търговско-промишлена палата). С него спрямо членовете на управителните и контролни органи на работодателските организации се отменя задължението за деклариране на тяхното имущество и се разпорежда заличаване от публичния регистър на Сметната палата на техните встъпителните декларации. И още:Разпорежда се прекратяване на административно-наказателните производства, образувани срещу посочените лица до деня на влизане в сила на закона и  прекратяване, считано от влизане на закона в сила, на започналите проверки или ревизии срещу посочените лица по глава 14 и 15 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На Сметната палата е разпоредено в едномесечен срок от влизане на закона в сила да изпрати на изпълнителния директор на НАП и на председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” поименен списък на лицата, чието задължение за деклариране на имуществото отпада.

В писмо до членовете на Палатата председателят й Цветан Симеонов изказа благодарност на всички, които оказаха съдействие за реализирането на декларираната от БТПП позиция за отмяна на противоконституционните, според него, текстове в цитирания по-горе закон.

С обнародването на посочения закон отпадат пречките за участието на всички работодателски организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради което БТПП ще възстанови участието си в работата на този орган.

 източник: пресцентър БТПП

Може да харесате още...