Зa и Против силикона, за представата за красота и за тази в и чрез изкуството – изложба в Галерия Пловдив

silikonПоредната изложба в Галерия Пловдив ще представи авторски проект под надслов „Къде е красотата?“ днес, 12 август, от 18:30 часа. Експозицията включва фотография, живопис и дизайн. Тя е поредната отворена врата на Дружество на пловдивските художници към креативността на млади автори. Куратор на проекта е 23 годишната Йоана Дойчева, която едно десетилетие живее и учи в Лондон. Притежава бакалавърска степен по Фотография от South Bank University, изучавала е технология на проектирането и фотография в Колеж в Cambridge, както и Графичен Дизайн. 

В момента работи над финалния проект за своята дипломна Магистърска степен по темата: Как представата за красота може да бъде променена, за да не се прибягва към пластичата хирургия в ранен етап от живота.

Целта на експозицията е да покаже, че красотата не трябва да бъде определяна като чисто физическо качество. Красотата е вътрешния баланс и хармония, които човек притежава, според Йоана. Тя стартира проекта си като прави реални срещи с момичета на възраст около 22 години, които са претърпели пластични операции. Изследва мотивите им за интервенциите и открива, че в тях властва желанието за популярност, провокативност и мъжко внимание. От друга страна се среща и с жени без пластични операции и от споделеното от тях открива, че те твърдят, че пластична интервенция ще ги направи по-успешни и реализирани.

Моите заключения са, че масово жените сами се обективират, превръщайки се в ходещи обекти на пластичната хирургия, което подчертава в дълбочина факта, че това е форма на подтиснатост и ниско самочувствие – казва още Йоана. И допълва за изложбата – Целта ми е да събера млади хора, които чрез таланта и качествата си да изразят какво е за тях красотата, използвайки различни форми на изкуство. Колкото и невъзможно да звучи, искам младите да разберат, че ключът към тяхното развитие и бъдещи успехи се крие в качества, умения, знания и стремежите, които притежават като личности. Не външната визия, която става все по-скандална, изкуствена и предизвикателна от ранна възраст, да е двигателя за сполука в живота им.

По пътя в търсенето на красотата Йоана Дойчева върви с още четирима свои колеги в няколко посоки на изкуството – фотография, живопис и дизайн. Елате на откриването, ако можете 🙂

Може да харесате още...