Най- високите добиви на зърно от осем години насам

kombain_na_nivataЗа първи път от осем години имаме най- високите добиви на зърно в страната – обяви земеделският министър Димитър Греков. Те възлизат на около 4,7 млн. тона зърно и по качествени показатели реколтата също е добра като 65,41% от ожънатата пшеница от новата реколта е много високи хлебопекарни качества. 

По думите на министъра, по- високите добиви през настоящата кампания се дължат на приложената добра агротехника, на екологичните условия, както и на използването на прогресивни български сортове. Според Греков суровината, която се изнася не е най- ефективният начин за печалба. Той обясни, че част от тази суровина задължително трябва да се включва в други сектори като животновъдство, и в производството на храни.

Вчера Министерският съвет реши да предостави допълнителни средства от ДФ „Земеделие“ в размер на 12 млн.лв. по бюджета на земеделското министерство за 2013г. Парите са предвидени за програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните; осигуряване на техническа подкрепа за провеждане на кампания 2013г.; подаване на заявления и подпомагане на земеделските стопани от областните дирекции; разплащане на задълженията на Селскостопанска академия; разплащане на дейности, свързани с цифровата ортофото карта на България.
Днес Греков ще се срещне с премиера относно възможностите за по-ранно разплащане на средствата, които са по системата за единно плащане на площ. „Досега винаги те са се плащали през следващата година, но помощта в земеделието, ако не се даде навреме, е безсмислена. Ще настоявам поне 20% от полагащите се средства да бъдат дадени през тази година на всички земеделски производители“, каза министърът на земеделието и храните. Днес премиерът се среща и със зърнопроизводителите.

Може да харесате още...