Правителството ще гласува специален пакет от 100 000 лв. за 250-те спасители в рудник Ораново

schupen_prozorec_lampaПравителството ще гласува специален пакет от 100 000 лв. за тези 250 човека, които участваха в спасителната операция в рудник Ораново. Това обяви в сутрешния блок на Нова ТВ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обяви, че е спрял концесията в Ораново, спазвайки закона. „В момента се проверяват всички 491 концесии, които са в рамките на МИЕ. Предупреждавам всички концесионери, че ще издам заповед за спиране на концесията за тези, които имат нарушения, касаещи годишния работен проект и неплащане на концесионни възнаграждения“, категоричен беше министърът. Стойнев подчерта, че това не означава, че концесиите ще бъдат прекратени, а че концесионерите ще трябва да изпълнят всички изисквания.

„Симбиозата между некоректен бизнес и администрация е изключително вредна и опасна. Ще бъда безкомпромисен към всеки държавен служител, който влиза в непочтени взаимоотношения с бизнеса“, каза още министърът. Той изтъкна, че е свикал дисциплинарна комисия, която да накаже виновните държавни служители за случая в Ораново. „Най- накрая държавата трябва да работи по правила. Хората не вярват, че има институции, които могат да ги защитят. Знам каква е социалната цена, но също така знам и каква е цената на човешкия живот. Няма да позволя в мините да работят хора с риск за живота си. Концесионерите трябва да се грижата за хората на труда“, заяви министърът на икономиката и енергетиката. Според него е необходим план за рудник Ораново, така че работниците там да не останат без доходи. Според него най- добрият вариант би бил мината да отговаря на изискванията, за да продължи да работи.

На въпрос за заявките на синдикатите за протести, министър Стойнев подчерта, че е в постоянен диалог както с тях, така и с миньорите. Той отбеляза, че синдикатите са в правото си да протестират, но тежката ситуация на системата е от години и не е въпрос за един месец. „Досега къде са били?“, попита министърът. Той подчерта, че за последните години дълговете в енергетиката са се увеличили с 1,5 млрд.лв. „Аз не искам да се оправдавам с предишното управление, а да гледам напред. Всяка идея за спасяването на системата е добре дошла, защото това е проблем на националната сигурност. Трябва да очертаем реалната картина и всички политически партии, който желае да помага, е добре дошъл“, добави Стойнев.

Министър Стойнев обяви още, че през септември ще има промяна на цената на въглищата. „Необходимо е да се вдигне цената, тъй като в продължение на три години и половина тя не само, че не бе увеличена, а беше и намалена, може би с цел да се фалира Мини Марица Изток“, отбеляза министърът. Той добави, че са започнати промени в законодателството, за да се увеличи добивът и да има работа за миньорите. По отношение на Мини Марица Изток Стойнев подчерта, че там където държавата е принципал, миньорите ще си получават заплатите и няма да има съкращения. По думите му в по-дългосрочен план секторът се нуждае от реформиране. „В момента моята задача е да спася системата“, добави министър Стойнев.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...