Дипломатическите служители у нас – с Професионален Кодекс от днес

flag_bg2Служителят в Министерството на външните работи изпълнява обективно и добросъвестно служебните си задължения, поема инициативност и отговорност и служи на обществения интерес; осигурява прозрачност на взетите от него решения; не използва служебната информация за лична изгода, включително финансова; не изразява лични мнения по начин, който може да бъде тълкуван като официална позиция на Министерството на външните работи; противодейства на корупционни прояви и не допуска да бъде поставен във финансова зависимост или в друга обвързаност от външни лица или организации; не иска и не приема подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните му задължения, на неговите решения или да нарушат професионалния му подход по определени въпроси.

Това са първите 5 правила на служителите в дипломатическата служба у нас, част от новия Професионален Кодекс, утвърден от външния министър Кристиян Вигенин, който от днес влиза в сила.

Служителят в дипломатическата служба е длъжен да спазва партийна необвързаност – е друго от правилата. Те уточняват, че не може да се прави пропаганда в полза или вреда на политически партии, организации и движения или да се предприемат действия, с които се нарушава политическата неутралност на конкретния служител.

С прилагане на Кодекса служителите не трябва да допускат нарушаване на лични права и не трябва да осъществяват дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежностили на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

При работа с граждани  трябва да проявяват уважение и да изпълняват задълженията си безпристрастно и непредубедено.Ясно е разграничено служебното положение на работещите в МВнР, правото им да изказват позиции в определени ситуации и при изрично упълномощаване от името на институцията.

При изработването на кодекса е използвана практиката и съществуващата уредба на международни организации и други дипломатически служби, обясниха от пресцентъра на МВнР. И уточниха, че приемането на документа не е основание за ангажирането на дисциплинарна отговорност на служителите и не ограничава техния личен живот и право на свободно изразяване.

Служителят в дипломатическата служба е длъжен да спазва партийна необвързаност. Той не може да прави пропаганда в полза или вреда на политически партии, организации и движения или да предприема действия, с които се нарушава политическата му неутралност.

източник: пресцентър на МВнР

Може да харесате още...