Започва международна лятна квалификационна школа по руски език във Варненския свободен университет

VSUВ рамките на пет дни Варненският свободен университет ще се превърне в средище на руския език и култура за студенти и преподаватели от цяла Европа. Това ще стане от идната седмица във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” с откриването на петата международна лятна квалификационна школа за модерните педагогически технологии в обучението по руски език като чужд. Юбилейното издание на школата се провежда в рамките на международен проект на университета с Фонд “Русский мир”. 

Традиционно интересът на младите хора към форума е голям. Тази година в Лятната квалификационна школа ще се включат 60 студенти от 7 държави – Сърбия, Унгария, Молдова, Латвия, Украйна, Полша и България.  Основната тема  е използването на съвременните технологии в практиката на обучението по руски език. Акцент са съвременните методи и технологии в обучението – компютърни, театрални, технологии за поддържане на качеството и тестването, за изграждане на граматични навици по трудните теми на руската граматика. Специално внимание е отделено на руската приказка в часовете по руски език.

Участниците в кръглите маси ще обсъдят дейността на Руските центрове на водещи университети в Европа и възможностите за повишаване на квалификацията и съвременните методически пособия по руски език.

В програмата са предвидени лекции, кръгли маси и майсторски класове с участието на преподаватели от Института за руски език и култура на Санкт-Петербургския държавен университет и извести български специалисти.

„Въпреки, че Варненският свободен университет няма филологически профил, петгодишната работа на създадения университетски Руски център ни дава увереност, че имаме авторитет на академична институция, предлагаща високи стандарти за обучение и квалификация и в областта на обучението по руски език.” , споделя директорът на Департамент „Чуждоезиково обучение” и ръководител на Руския център на ВСУ доц. д-р Галина Шамонина.

Традиционно организаторите на форума изненадват участниците с нови форми и нови идеи. За първи път тази година ще се проведе „Звездна нощ на русистите”. На участниците ще бъде предоставена голямата сцена в летния парк на университета за провеждането на вечерни творчески майсторски класове, посветени на театралните технологии и езикът на руските песни.

Новост в програмата е и кръглата маса „Руският език е моята професия: добрите практики в обучението по руски език като чужд в България“. За участие в нея са поканени български учители, чиито ученици постигат успехи на олимпиади и международни конкурси по руски език. Те ще споделят опита си, ще разкажат за това, колко е важно да увлечеш учениците и да възпиташ у тях любов към руския език и култура.

Събитието се провежда с подкрепата на Община Варна, Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, Руския културно-информационен център в София, Санкт-Петербургския държавен университет и Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ към Министерството на образованието на Република България.

Може да харесате още...