Обвинителният акт срещу Цветан Цветанов – в Съда

c_cvetanov_01Софийска градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу екс премиера и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Според акта, като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново).

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26.08.2009 г. – 18.09.2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, според Закона, е бил длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО, обясняват от Прокуратурата. Въпреки това е отказал със собственоръчно резолюции „НЕ!!!“. С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин, е заключението на държавното обвинение.

източник: пресцентър Прокуратура

Може да харесате още...