Отлагат чак за октоври делото за несъстоятелност на ВМЗ Сопот

vmz sopot3Делото за откриване производство по несъстоятелност на ВМЗ Сопот, което беше планувано да се проведе на 12 август, се мести за 14 октомври тази година. Началният час, в който тогава се очаква Съдът да се произнесе по исканията на страните за събиране на доказателства и извършване на експертизи, е 15:00.  

Делото е образуваното по молба на „Първа инвестиционна банка” АД – София и на „Механичен завод – Девин” АД – Девин и се разглежда се от 20-ти състав на пловдивския Окръжен съд. Причината за пренасрочването му чак за октомври е молба от пълномощниците на вазовските заводи, в която се казва, че са в невъзможност да се явят в съдебното заседание.

Миналата зима оръжейниците се вдигнаха на бунтове заради неполучени с месеци заплати. През януари гимназисти от местното училище излязоха с родителите си, за да защитят правото им да си получат възнагражденията.  Дни след това Парламентът извади ВМЗ – Сопот от забранителния списък за приватизация с промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.  Мотивите на депутатите от тогавашното мнозинство на ГЕРБ за приватизация при по-облекчени условия в сравнение с разписаните в стратегията, приета миналата година, беше тежкото финансово състояние на предприятието. При обявяването му в несъстоятелност било твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден “на парче” и да не запази своята цялост, изтъкнаха тогава те и бяха категорични, че така се развързвали ръцете за по-бърза приватизация без задължение на кандидат-купувача, който и да е той, да пази бройката на работниците.

През май Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви нова процедура за продажбата на 100% от капитала на ВМЗ – Сопот, тъй като по предишната единственият купувач, останал до края в нея, не внесе депозит, а само обвързваща оферта.  Тогава напрежението в завода отново се нагнети.  Промяна в тежкото състояние на екс-гордостта на военно-промишления ни комплекс и до този момент все така няма. Има само екзотични идеи за наливане на пари в предприятието.

Последното ново в тази връзка е идеята на сегашните управялаващи да се извадят 27.5 млн. лв. приходи от приватизация и да се хвърлят в ямата на “ВМЗ- Сопот” , както обясни в началото на този месец  Capital.bg .

Може да харесате още...