Орешарски в изявление- решен да търси обществено съгласие и диалог. Няма сигнал как и с кого ще се случи на практика

poresharski“Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото. Изключително важно е в този момент институциите да останат на висотата на отговорността, с която са натоварени, а всички обществени групи да проявят воля за диалог в името на запазването на авторитета на Европейска България и сигурността на всички български граждани. ” Това се казва в изявление на премиера Пламен Орешарски на 42 ден от началото на протестите и на втория след окървавяването им. Дали то се случи по провокация или не, факт е, че станахме негови свидетели. И в момент, когато обществената нетърпимост е ясно, че няма да върви към успокояване, а напротив, министър председателят вместо да даде конкретност на призива си за диалог, той продължи да го повтаря като пожелание. Какво ще направи конкретно, обаче, правителството, за да го случи, все още няма ясен сигнал.

“Обръщам се към гражданите, протестиращи в името на демократичните ценности, да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред, свободите на гражданите и върховенството на закона” – е призивът на премиера. Но той сякаш остава висящ в юлския въздух на гражданска непримиримост към  говоренето, което нищо не казва.

Този тип изявления могат да съсипят крачките, които – все пак – се вижда, че правят някои министри от Кабинета в своята област. Може би е време премиерът да бъде дръпнат по пеша от някой непокорен към партийната пристрастност съветник, който да му напомни онези думи на Левски, че дела трябват, а не думи.

Вместо призиви за диалог, в изявлението си днес Орешарски трябваше да отвори кабинета си за такъв. Конкретно – ден, час, тема. Вместо благодарност към “служителите и всички органи на МВР за проявения професионализъм и мъжество при овладяването на създадената във вторник срещу сряда през нощта ситуация на ескалиращо напрежение и провокации, довели до безпрецедентна блокада на министри, депутати, експерти и журналисти в сградата на Народното събрание”, министър председателят трябваше да слезе при хората и да говори като равен с равни.

Защото ако той е прав, че “демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите. Правовата държава, върховенството на Конституцията и закона не подлежат на ревизия”, протестиращите са още по-прави, че когато с безпрецедентно продължаващи протетси искат смяна на политическия модел и спешен ремонт на изборните правила – най-малкото, което трябва да направят тези, които са изпратени в Народното събрание от суверена, е да чуят внимателно гласовете от площадите. Но не препредадени през медиите, лице в лице. Това е реалният диалог и него политиците в момента показват, че не могат да го водят.

Не могат да го водят не само представителите на Кабинета, не го правят от нито една партия и в Парламента. Чули ли сте да го прави опозицията в лицето на ГЕРБ? Чули ли сте да го правят малките партии, които спечелиха партийни субсидии след последните избори?

“Правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнессредата и демократизирането на управлението, срещу който нямаше антитези. Необходим е консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието на България. Решени да търсим обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели”, завършва Орешарски в изявлението си.

И е време наистина ако говори към ГЕРБ- да го каже директно. Ако има предвид протестиращите – да ги посочи по същия начин.

Защото август не може да е като юли. Просто няма как.

Може да харесате още...