Лятна читалня под небето на Пловдив събра десетки деца в Цар Симеоновата градина

liatna4italnia“Искаме нашето лято да е от безброй книги огрято!” под това мото една неуморна пловдивчанка – Мария Петрова – вдъхнови десетки деца под тепетата отново да се съберат под открито небе. Този път – не за да рисуват в международната инициатива Drawing day, а да четат рамо до рамо в Лятната читалня “Библиотека в парка”.

Цар Симеоновата градина ни приютяваше вече три четвъртъка от 10 до 12 часа. През това време минаха над 750 почитатели на хубавите детски книги, списания и активни карти, а 170 /от тях/ се престрашиха да участват в десетките езикови игри, разказва за F2F TV Мария. Те и новите й приятели, които дойдоха днес, в последния четвъртък на юли, получиха заслужена награда.
По време на нашите срещи те научаваха и за други инициативи към Детския отдел на библиотеката – за конкурси, свързани с книгите; как да попълват читателския си дневник в електронен вариант; коя книжка е най-подходяща според възрастта; споменахме и за няколко стратегии за безупречно четене, които доброволците носеха като баджове – обяснява дамата.

liatna4italnia2Днес, освен с раздаването на награди и с богатството на доброволци, участниците в читалнята на открито се запознаха с момичета и момчета от канадския алианс за развитие, инициативи и проекти. Те живеят в Канада и Англия и говорят английски, но учат в Германия, Швейцария… Организацията им насърчава мира, сътрудничеството, толерантността и разбирателството. Насърчават ги да бъдат отговорни, да служат на другите и изграждат социални връзки. Гости и помощници са в Дом “Олга Скобелева” – там с възпитаниците на социалното заведение споделят игри, учат език, забавляват се… Дечицата ни гостуват всеки четвъртък през юлската читалня на открито. Те са 14, съпровождани от трите момичета от чужбина, а моите доброволци им превеждат и ги учат как да играят с децата в парка.

Всичко това – съчетано с групови четения, гатанки, скоропоговорки, езикови ребуси, задачки и…един несравним с нищо друго, освен с детско въображение замък на приказките…
F2F TV е медиен партньор на събитието, защото то добавя настроение и емоции за най-малките жители под тепетата 🙂

Може да харесате още...