Извеждането на депутатите с автобуса в деня на блокадата – одобрено от МВР министъра; по думите му е било грешка да има 3 заседания на комисии в НС след 17 часа

znak_stopМинистърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е одобрил решението за извеждането на депутатите от парламента с автобус. Това предаде правителствената пресслужба след пресконференция на Йовчев в деня след блокадата на Парламента, „Дали е било грешка, е въпрос на анализ. От характера на протеста и от цялата информация за това как се той развива, категорично мога да твърдя, че независимо дали в този момент, или на по- късен етап щеше да се направи опит да бъдат изведени народните представители, при всички положения щеше да има опит за ескалация и за предизвикване на насилие. Всички видяхме, че в момента, в който бяха изведени народните представители, напрежението пред парламента спадна. Дълбоко вярвам, че не е допустимо български граждани да бъдат оставяни като заложници“, каза Цветлин Йовчев.

Той е категоричен, че действията на полицията са законни. Според него е било грешка да се насрочат заседания на три парламентарни комисии след 17 часа в сградата на Народното събрание.

„Не мислех, че хората, които протестират, ще бъдат готови тежко да наранят български граждани, които с нищо не са ги предизвикали и чиято единствена цел е била да се приберат в домовете си“, добави министърът. Той беше категоричен, че полицията не е била агресивна спрямо протестиращите. „В огромна степен полицията беше обект на агресия. Ако позволяваме органите на реда да бъдат обект на агресия и на насилие от страна на когото и да било, без да поставяме въпроса за неговата отговорност, ще бъде голяма грешка. Това е стъпка към рушене на институциите. В момента институциите са единствените, които могат да бъдат трансмисия за решаването на проблемите на хората“, категоричен беше министърът.

„Във всички изказвания на представителите на европейските институции не виждам призиви и конкретни твърдения, че разрешаването на кризата в България минава през незабавна оставка на правителството. Ако някой вижда в техните изказвания нещо в тази насока, мисля, че това е доста грешна интерпретация“, каза Йовчев и допълни, че било недопустимо да се смята, че ако група граждани иска да възпрепятства хората в Народното събрание да отидат по домовете си, всичко й е позволенo.

Може да харесате още...