10 пострадаха при блокада на Парламента снощи – в 40 ден на протеста; днес не е ясно депутатите ще работят ли

znak_stop139 души – трима министри, депутати от всички политически партии, в това число и влязалата за първи път от много дни в Парламента партия ГЕРБ; служители и журналисти останаха тази нощ заедно в сградата на Народното събрание. Но от това няма как да се роди нещо, защото не го направиха от любов, а насила. Блокирани изходи на сградата не позволиха на хората вътре да излязат навън. Когато, все пак, един автобус се опита да изведе законотворци през живата барикада и полицаите разкъсали кордона, за да му осигурят път, напрежението ескалира и започна меле.

10 души пострадаха при сблъсъците. Между тях и полицаи. Един – с комоцио – е отказал хоспитализиране, а друг е останал в Пирогов, съобщи Нова ТВ.

Около 4 часа затворените в Парламента са си тръгнали безпрепятствено. Какво пречеше и на тези от автобуса да го направят по това време, за да не създадат напрежение – това трябва да питат журналистите на терен, според нас. Защото какво, ако не провокация, е бил автобусът със залегнали политици, които бързат да се измъкнат в най-горещия момент на протеста? При това около 22 часа, когато телевизиите предават пряко за новините си от Народното събрание…
Макар че се очакваше всичко това след 40 дни мирен протест, все пак е безумие… и което е по-лошо, май дирижирано отново…

По това време тази сутрин вече започва новото събиране на недоволни пред Парламента. Не е ясно дали депутатите, обаче, ще се явят на работа. Като точка в дневния ред днес няма обсъждане на актуализацията на бюджета – темата, която доведе вчера в пленарна зала ГЕРБ. Председателят на НС МИхаил Миков вчера нарече натиск върху институциите това, което се случва, и призова колегите си да не идват в Парламента при тази ситуация.

Президентът Росен Плевнелиев призова да се запази мирния протест.  Полицията също призова гражданите да запазят спокойствие и да се разграничават от всякакви прояви на агресия.  Министър Цветлин Йовчев тази сутрин обяви по Нова ТВ, че флиртът с гражданите е довел – очаквано за него – до напрежението, а сблъсъците са били провокация, информация за която е подадена на Прокуратурата.

Може да харесате още...