EVN с претенция към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за признаване на планираните разходи или цъка ли обществена бомба за цените на тока и парното?

evn-ptici2Около 800 хиля лева, заложени от EVN България Топлофикация като необходими за ремонт и амортизация, са орязани от ДКЕВР, става ясно от становище на енергийното дружество относно Доклада за утвърждаване на цени на топлинна енергия и определяне на преференциални цени на електрическа енергия от комбинирано производство на дружества от сектор „Топлоенергетика” с дата 1 август тази година. В становището, изпратено до медиите, се казва, че за посоченото в доклада на Комисията намаление от 535 хил.лв. компанията не намира достатъчно мотиви. “Средствата за ремонт в пълния им размер са необходими за изпълнение на лицензионната дейност на дружеството и подобряване на състоянието на топлопреносната мрежа и съоръженията за производство на топлинна енергия, с което ще се постигне и подобряване на качеството на услугите при снабдяване с топлинна енергия. В този смисъл намалението на тези разходи не стимулира развитието на топлофикационната услуга в Пловдив”, категорични са от дружеството. Оттам обясняват още, че за петте години от приватизацията на дружеството в Пловдив досега, EVN e инвестирала общо 142 млн. лв., от които 40 млн. лв. в нова и рехабилирана топлопреносна мрежа. Чрез изграждането на нова високоефективна когенрационна централа, команията успя през миналата година да задържи и намали цената на топлинната енергия за пловдивчани за първи път в последните 20 години. За да продъжи с темпа на инвестиции и занпред, EVN България Топлофикация е разчела необходими разходи за ремонт през следващия ценови период в размер на 1,5 млн. лв., твърдят от компанията и заявяват, че очакват в своето решение ДКЕВР да подкрепи дейността им за активно инвестиране в енергийна инфраструктура, нови производствени мощности и клиентско обслужване чрез пълното признаване на необходимите разходи за амортизация, персонал и споделени услуги.

“EVN България Топлофикация очаква ДКЕВР да отрази в решението си разходите за енергийна ефективност, произтичащи от наложени задължения към обществото, свързани с прилагане на мерки по енергийната ефективност за изпълнение на национална цел и определена индивидуална цел за енергийни спестявания по Закона за енергийната ефективност. В случай, че тези разходи не бъдат отразени в решението, EVN България Топлофикация приема, че Комисията дава гаранция, че през следващата ценова година такива разходи няма да бъдат изискуеми”, се казва още в становището. Очаква се още Комисията да включи разходи за балансиране по Правила за търговия с електрическа енергия, заплащане на дебалансите, предизвикани от консумацията на природен газ, и заложени в сключения вече договор с Булгаргаз като елемент от цените на дружеството. “Разбирането на компанията е, че реално балансиране, при липсата на разчетени разходи, няма да е възможно и в тази връзка EVN България Топлофикация счита, че непризнаването на тези разходи е гаранция от страна на Комисията, че такива също няма да бъдат изискани от дружеството”, категорични са от EVN.

Според тях, в доклада липсват достатъчно обосновани мотиви и стимули за високоефективно производство, тъй като предвидените добавки към индивидуалната цена следва да са обвързани с постигнатата висока ефективност и да дават правилен ценови сигнал за насърчаване внедряването на нови и модерни технологии.

Започва ли извиване на ръце между всички участници по веригата на ценообразуването на крайната цена на тока и парното за идния отоплителен сезон? Предстои да видим. F2F TV обаче напомня, че заради непосилните сметки българите вече се вдигнаха на протест, който успя да свали едно правителство, дошло с огромно мнозинство през 2009 година. В момент, когато политическата обстановка е твърде нестабилна, как ще се отрази този нов дебат, в чиято основа е ясно, че цъка обществена бомба с широк обхват на разрушение, съвсем не е ясно. Ще трябва висш пилотаж в Държавата за премахване на опасността. Кой, обаче, ще се жертва, за да пререже кабелите на взрива преди да е избухнал?

Може да харесате още...