С воински ритуал и панихида приключват националните чествания на 100 години от Балканската война и 135 години от създаването на нашата армия

flag_bg2Гилзи с пръст от 21 места, където са водени боеве и операции по време на Балканските войни, бяха положени пред колоните в „Алеята на славата” на Военната академия “Г. С. Раковски” с военен ритуал, изпълнен от гвардейците от Националната гвардейска част. Това е частот заключителния ритуал по честване на 100-годишнината от Балканските войни и 135-та годишнина от създаването на Българската армия. Пръстта от емблематичните бойни полета на Българската армия е доставена след експедиции на Военноисторическата комисия, осъществени през последните две години, съобщиха от Министерството на отбраната.

„Днес си припомняме едни от най-вълнуващите, драматични, но и славни епизоди от българската история. Епизоди, записани със златни букви, запачетани в съзнанието ни и бележещи триумф и трагедии в българските летописи“, каза министър Ангел Найденов в обръщението си към присъстващите във Военната академия „Г. С. Раковски” висши военни от Българската армия, представители на държавни, обществени и военно-патриотични организации, военнослужещи, граждани и гости на София.

Той припомни трудните времена отпреди 100 години, когато надеждите на целия народ за държава в етническите граници на българската народност са попарени, но българските военни стратези, водени от възрожденския идеал за национално освобождение и обединение, смайват света с гениални планове, а българската войска разчупва представите на специалистите от онова време за бойни възможности и показва дух за победа, който спечелва всеобщо уважение.

„Ние се връщаме назад в историята не заради носталгия или реваншизъм. Връщаме се заради поуките, заради паметта на поколенията и заради жертвоготовността на предците ни в името на род и родина“, каза министър Ангел Найденов. Той подчерта, че като едно от учебните заведения, в което са получили подготовка офицерите от Българската войска през Балканските войни, Военната академия ще бъде винаги неотменно свързана с духа на нашата армия, разпрострял се над Мизия, Тракия и Македония.

След церемонията беше отслужена панихида в храм „Светите архангели ” в памет на загиналите във войните. На църковния ритуал присъства Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български, като това беше първото посещение на български патриарх във Военната академия в нейната 101-годишна история.

На заключителните чествания на 100-годишнината от Балканските войни и 135-та годишнина от създаването на Българската армия присъстваха още главнокомандващият на БА президентът Росен Плевнелиев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, директорите на служби „Военна полиция“ и „Военна информация“ – бригаден генерал Данчо Дяков и Веселин Иванов, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ комодор Димитър Ангелов и членове на политическото ръководство на Министерството на отбраната.

Може да харесате още...