Изпращат в Прокуратурата резултати от проверка в Националния антидопингов център

bolni4ni_001Няма план за допинг пробите и за лабораторните анализи, липсва отчетност и ценоразпис на услугите. Тва съобщи на пресконференция през седмицата министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Констатирано е разминаване за 2012г. по отношение на извършените допинг проби и лабораторни анализи и документите, които са представени за тази дейност. Разликата е 171 проби, за които е съобщено, че са извършени в Гърция, но липсват документи. По данни на министъра, нарушен е Законът за обществените поръчки, по който е оборудван центърът с техника за над 5 млн.лв., а директорът е подписвал анекси, без да има право за това. Също така няма юрисконсулт, а са били сключвани граждански договори, които непрестанно са анексирани с едно и също лице. Министър Георгиева отбеляза, че за 2013г. има преразход на бюджетни средства. Същевременно за 2012г. бюджетът е с 13 корекции и от около 600 000 лв. е нараснал над 1,1 млн.лв.

Сред другите открити нередности е липсата на публикувани правила за съставянето на допинг екипите и за сертификация на лицата, които да членуват в тях. Оказва се, че членовете са предимно едни и същи лица, при това в роднински връзки със служители в антидопинговия център, без необходимите сертификати.
„В нито една от служебните книжки на работещите лица в Центъра няма вписани никакви данни. Има сключени граждански договори за дейности, за които няма отчетност“, добави министърът. По думите й липсва и документ за мерките, които трябва да се предприемат във връзка с препоръките на двата международни мониторинга, направен в края на миналата година.
Министърът уточни, че Националният антидопингов център е създаден през октомври 2010г., но все още не е ясен срокът кога трябва да се подаде заявлението към Световната антидопингова асоциация, за да започне процедурата по акредитация. Георгиева уточни, че от подаването на заявлението за стартиране на процедурата текат 14 месеца.
Резултатите от проверката са изпратени в прокуратурата.

За временно изпълняващ длъжността директор на Центъра в момента е назначена Уляна Борисова, защото д-р Виолета Заркова е в много дълъг болничен, а има препоръки, според които трябва да се предприемат спешни мерки.

Може да харесате още...