1 година след атентата в Сарафово, вътрешният министър: “Хизбула” стои зад атентата, но за да може да се говори за твърди доказателства от процесуална гледна точка, е необходимо още време.

pojar_vzriv_ogin_dim

Събраните до момента доказателства сочат, че “Хизбула” стои зад атентата, но за да може да се говори за твърди доказателства от процесуална гледна точка, е необходимо още време. Има информация, получена по международния обмен, която потвърждава направените от експертите заключения до момента. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев днес, когато отбелязваме 1 година от терористичния акт там, цитиран от пресцентъра на МВР.

Неясната самоличност на атентаторите от летището доказва изключителния им професионализъм, според Йовчев. По думите му, терористите са били добре подготвени, системно са прикривали своите действия, самоличност, дестинацията, от която са дошли и това, че имат връзка помежду си. Той повтори това, което и предшественикът му казваше – че детайли около разследването могат да бъдат съобщавани само след разрешение на прокуратурата.
Днес с възпоменателната церемония на летището се отбеляза навършването на една година от атентата.

Следващата седмица европейските лидери ще се срещнат, за да решат дали да включат военното крило на подкрепената от Иран шиитска група „Хизбулла” в списъка на терористичните организации. Забраняването на движението е отдавана закъсняло, но сега въпросът отново е актуален заради първата годишнина от бомбения атентат в Бургас, пише „Ню Йорк пост”, цитиран от Агенция Фокус.  Припомня се, че при взривяването на автобус, в който се качват 40 израелски туристи, току-що пристигнали в България, са загинали 6-ма и са ранени 32 души, включително 11-годишно дете и две бременни жени.

 

Може да харесате още...