Честваме 176 години от рождението на Левски; нека след като сведем глави, се изправим

tryn_bairДела трябват, а не думи – това е една от крилатите фрази на Апостола на българската свобода, която може би най-често трябва да си припомняме. Идеалът му за чиста и свята република и за толерантност между всички, които живеем в Родината – също.

Ако още имаме спомен кой е Левски. Ако още изпитваме срам, когато се сетим за поп Кръстьо.

176 години след рождението на една историческа легенда днес хиляди и хиляди протестират в бяло срещу правителството и срещу безсрамния олигархичен модел, който уби демократичните промени още в зачатък. “Бялата революция”, както я нарекоха активните хора в социалните мрежи, остана – обаче – встрани от тези, срещу които беше насочена. Продължават да ги делят полицейски кордон и стените на Народното събрание. Оксиморонно, но точно там, отгоре, надписът “Съединението прави силата” е метафората, която трудно можем да случим тук и сега.

Поклон пред Левски, който успя да обедини бедни и богати в едно време, когато хората се организираха в тайни комитети след месеци ходене пеш от град на град и от село на село. Поклон пред думите и още по-дълбок поклон пред делата му.

Моля ви, нека не забравяме после да се изправим!

Може да харесате още...