Студенти от 2 български и 4 чуждестранни университета с “прочит” за Левски по повод 176-ата годишнина от рождението му

flag_bg2С международния студентски семинар „Текстът „Левски” – прочит в свой и чужд контекст” Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” ще се включи утре, 18 юли, в честванията в Карлово, посветени на 176-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Проявата се организира съвместно с Националния музей „Васил Левски“ и Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  Семинарът ще се проведе в Националния музей „Васил Левски“, съобщи деканът на Филологическия факултет в ПУ доц. д-р Живко Иванов. 

Освен студенти от Пловдивския университет и Софийския университет, свои доклади и изследвания ще представят възпитаници на Страсбургския университет, Института по славистика на Виенския университет, Познанския университет „Адам Мицкевич“ и Фрайбургския университет, разказа доц. Иванов.

Младите хора ще разгледат причините за превръщането на Ботевата поема „Обесването на Васил Левски” в символ, както и творби на други български и чужди автори. Сред тях са стихотворението на Иван Цанев „19 февруари, пред паметника на Васил Левски”, пиесите „Великденско вино” на Константин Илиев и „Тайната вечеря на Дякона Левски” на Стефан Цанев, също и романът „Посланици на свободата” на немския белетрист Алфред Ото Шведе.

Ще бъдат представени мотивът за предателството, един по-различен поглед към делото на Левски в творбите на немски автори, три немски превода на стихотворението „Обесването на Васил Левски”, както и биографиите в сравнителен план на националните герои: българския Апостол на свободата и полския маршал и политик Йозеф Пилсудски.

Може да харесате още...