Спасителните екипи в рудник Ораново прокопаха 15 метров тунел, все още не са стигнали до затрупаните

schupen_prozorec_lampaСкалата, която е затруднявала спасителната операция, е взривена и се напредва към мястото, където се предполага, че са затрупани миньорите. Продължава подаването на въздух в мината, съобщиха от правителствения пресцентър. „За съжаление все още няма връзка с миньорите“, съобщи на пресконференция след заседанието на МС вицепремиерът Даниела Бобева. Спасителните екипи са стигнали до 15-ия метър на прокопаването на тунела, който ще осигури достъп до затрупаните миньори.

Законните наследници на загиналите миньори в рудник „Ораново” ще бъдат подпомогнати от Кабинета с 10 хиляди лева за всяко починало лице, допълни още Бобева. Еднократни финансови помощи ще получат и пострадалите при инцидента миньори, след като се установи точният им брой.
„Пострадалите ще бъдат обезщетени според Кодекса за социално осигуряване“, уточни и другият зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова. По нейна информация семействата на загиналите миньори ще получат еднократна помощ и от 325 лв. по Закона за социално подпомагане за сметка на Агенцията за социално подпомагане. Също така семействата на загиналите ще получат еднократна помощ от 540 лв. по линия на социалното осигуряване. Разходите за погребенията на починалите работници ще бъдат поети от Фонд „Социална закрила” на МТСП.
По данни на Дянкова, допускат се три причини за инцидента – човешка грешка, занемарени условия на труд в рудника или причини, свързани с природна сила.

По информация на Главна инспекция по труда в периода от януари 2008 година до днес са извършени 31 проверки по спазването на трудовото законодателство в мини „Oраново”. Констатирани са общо 163 нарушения, от които 124 са по безопасност и здраве при работа. Рудникът е проверяван четири пъти в годината, като във всички рудници се извършва периодичен контрол за спазване на изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

Може да харесате още...