Закрива се Дома за медико-социални грижи за деца в Кюстендил

bebe_kuvyozОт 1 август Домът за медико-социални грижи за деца в Кюстендил се закрива с решение на Правителството. Ликвидацията му трябва да приключи до 31 януари 2014 година. Анализът как се използва институцията през последните две години показва трайна тенденция към намаляване на броя на децата, които се отглеждат на място, съобщиха от пресцентъра на МС. През 2011 година е 38,2%, а през 2012 – 22,7 на сто. 

В дома се отглеждат предимно здрави деца и деца с умерено тежки здравословни проблеми. През миналата година през него са преминали 29 деца, като пет от тях са реинтегрирани в семейството си, осем са настанени в приемно семейство, 12 са осиновени. Към 1 януари тази година в дома е имало четири деца, последното от които е изведено в средата на юни.

Във връзка с прекратяването на трудовите правоотношения на персонала, се предвижда намаление на общата численост на служителите в домовете за медико-социални грижи от 2408 на 2381.

Решението на правителството е в съответствие с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, както и с утвърдената от Министерството на здравеопазването Концепция за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи.

Може да харесате още...