Жалбоподатели по 5 дела срещу България ще бъдат овъзмездени за претърпени щети от Държавата

temidaПравителството ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека във връзка с 5 дела срещу Държавата, спечелени от жалбоподателите в Съда в Страсбург. От пресцентъра на МС разказват подробно за случаите.  Две от тях са заради нарушено право на справедлив съдебен процес. Те са по жалби на Димитър Кръстев и Петко Петков. Обезщетенията, които ЕСПЧ им присъжда, са съответно 2400 евро и 1000 евро. За разходи и разноски по делата България ще заплати 1000 евро в първия случай и 1056 евро – във втория.

По делото „Амие и др. срещу България” е установено нарушено право на свобода и сигурност и право на обжалване на законосъобразността на задържането в съд, който е задължен да се произнесе в кратък срок. Жалбоподатели са съпрузите Махмуд Абас Амие и Ровида Мустафа Камах и трите им деца. С изключение на едно от децата, родено в България, всички те са лица без гражданство. През 2006-та Махмуд Амие е задържан след заповед на българските власти за експулсирането му. Освободен е три месеца по-късно, а след това е арестуван и лишен от свобода от 2008-ма до 2010 година. Оплаква се, че е задържан незаконно по време на висящото производство за експулсирането му за общ период повече от една година и осем месеца без ефективен съдебен контрол върху задържането му. ЕСПЧ отчита предприетите от властите стъпки за експулсиране и отчита, че те може да са свързани със значителни трудности и дори да се окажат невъзможни, тъй като няма държава, в която лицата без гражданство да бъдат изпратени. В тази връзка Съдът смята, че властите е следвало да преценят дали експулсирането е реалистична перспектива и съответно дали задържането е било оправдано от самото начало. ЕСПЧ заключава също, че въпреки формалната възможност да получи съдебен контрол на заповедта за експулсиране, жалбоподателят не е имал минимум защита срещу произвол от страна на властите. Присъденото обезщетение е 3500 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски.

Аналогични нарушения са констатирани в делото „Джалти срещу България”. ЕСПЧ намира, че не е било оправдано жалбоподателят да бъде лишен от свобода в продължение на близо 13 месеца поради липса на достатъчно старание от страна на властите да изпълнят мярката за депортиране. Наред с това Съдът констатира, че макар да е имал право да оспори незаконното си лишаване от свобода, жалбоподателят е бил информиран за това едва три месеца след задържането си, като в този период не е имал достъп до адвокат и не е могъл да предприеме никакви действия в своя защита. Освен това, процедурата по разглеждането на жалбата му отнема повече от 11 месеца, което не отговаря на изискванията за произнасяне в кратък срок. Присъдени са му 3500 евро за неимуществени вреди и 2000 евро за направените разходи и разноски по делото.

В решението си по делото „Асен Костов срещу България” ЕСПЧ прие, че има нарушение на правото на свобода и сигурност и на правото на обезщетение. Жалбоподателят е осъждан многократно за различни престъпления в периода 1991-1998 година. През 2003-та се признава за виновен за извършена от него кражба, подписва споразумение и е осъден на лишаване от свобода за срок от една година. През декември 2003-та районен съд му определя общо наказание по четири влезли в сила присъди в размер на две години лишаване от свобода. Решението е обжалвано пред окръжен съд, който определя едно наказание по две от присъдите от една година и постановява, че то вече е изтърпяно. Тъй като другите две присъди са от компетентност на друг съд, жалбоподателят депозира молба да бъде спряно изпълнението на присъдата му, но прокуратурата отказва, тъй като срещу него има и други висящи наказателни производства. Нарушението, установено от ЕСПЧ, е поради незаконен отказ на прокуратурата да освободи Костов веднага след постановеното решение, тъй като не се основава на съдебен акт, а на очакването да бъде постановено ново решение по повод на други влезли в сила присъди. Присъденото обезщетение за неимуществени вреди е в размер на 2000 евро. За разходи и разноски са определени 1500 евро.

Може да харесате още...