Върховният съд отмени министерско решение за ямболското сметище

smeti6te_calapica_04Върховният административен съд отмени решение на министъра на околната среда и водите без оценка за въздействие върху околната среда да бъдат изградени отводнителен канал, канализация на стопанския двор, басейн и система за отвеждане на отпадъчните води за Регионално депо-Ямбол. Магистратите потвърдиха становището на сдружение „ДЕН”, че подобно инвестиционно предложение подлежи на задължителна ОВОС. 

Съдът споделя и становищата на „Движение с екологична насоченост” и на прокурора, че е необходимо да се съобразят направените бележки от Европейската комисия относно недоброто прилагане на европейското законодателство, свързано с опазване на околната среда, както и констатацията за нарастващата тенденция за разделяне на инвестиционните проекти на подпроекти, по който начин се избягва извършването на ОВОС.

Община Ямбол е извършвала оценка за въздействие върху околната среда през далечната 2002 година и то само за актуализиран проект за разширение на сега действащото нерегламентирано сметище. Това решение се използва неправомерно по проекта за регионално депо, въпреки че от 2010 година категорично е загубило давност. Заради европейските пари, обаче, документът бе приет от МОСВ по проекта, използван беше и по преписката за канализацията, басейна и системата за инфилтрата.

Освен министерското решение, по жалби на сдружение „ДЕН” са отменени и 3 решения на Общински съвет-Ямбол за регионалното депо, едно от които вменяваше 126 хиляди лева задължения за жителите на града.

От Европейската комисия са категорични, че няма да отпуснат финансиране по проекти, които вредят на здравето на хората и на околната среда. Това беше и причина от „ДЕН” да препоръчат в нарочни писма на кметовете на общините Тунджа, Стралджа, Сливен и Нова Загора да започнат спешно проучвания за нови площадки за регионалното депо. На среща с комисаря по околната среда Янез Поточник и с министъра на околната среда Искра Михайлова от сдружението поискаха не спиране, а замразяване на средствата по проекта за депото до извършване на реалните проучвания и оценки за рисковете върху човешкото здраве и природата.

източник: Сдружение “Ден”

Може да харесате още...