Стари занаяти оживяват в карловското село Климент

Kliment20 младежи от карловското сел Климент ще се учат в продължение на 1 година да боядисват прежди с естествени багрила, да шият и бродират по автентичен начин дрехите от „раклата на баба”, да варят домашен сапун от мазнина с натурални масла и оцветители, да шият сейменски цървули, кукерски маски и прашки с пискюли, да тъчат на стан, да изработват геги и да предат на хурка. Това предвижда проект с името “По следите на изгубеното…” на местното читалище.

Участниците ще търсят още информация за родовете в селото от 19-ти век до днес. Те ще оформят “Родословно дърво” на всеки род на големи табла и с тях ще се изгради “Алея на родовете” в местност около селото, където ще се провеждат родови срещи. До таблата ще се направят пейки и представители на родовете ще засадят дърво 🙂
Чрез проекта ще бъдат възстановени още обредите и обичаите на празниците “Великден” и “Гергьовден”. Младежите ще издирят и запишат легенди, свързани с историята на селото и различни случки и събития от живота на Климент. Всичко това – за да се създаде сборник за живота и бита на старите климентци.

Може да харесате още...