Китайци оглеждат Пловдив за стоково тържище на Европа

plovdiv-glavnaИма ли Пловдив потенциала да се превърне в център за производство на китайски стоки и тяхното разпространение из цяла Европа? Оглед за такава борса направиха 5-ма делегати от ИУ /Yiwu/ – градът, който според ООН, Световната банка и Morgan Stanley, е „най-голямото малко стоково тържище в света”. 

Представителите от Китай, водени от г-н Сю Дзянши, заместник-председател на Общинската комисия към Народния политически консултативен съвет на ИУ, разговаряха с представители на местната власт и бизнеса в Пловдив.Визитата е и по инициатива на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

„Надяваме се Пловдив да е стоковото тържище, вратата за Китай към Европа“, обърна се към китайците от град ИУ Ангел Христозов. Председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие разказа за интереса, който пловдивската общинска и бизнес делегация предизвика преди дни в Шенжен. Асоциацията бе в основата на идеята за побратимяване на Пловдив с 15-милионния град със специален икономически статут. По време на българското посещение в Китай бе подписан и много важен меморандум за разбирателство между Съвета за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шенжен и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие.

Какво е полезното за Пловдив, ако стане център за производство на китайски стоки – дали ще се открият работни места за пловдивчани, какви пари в бюджета на общината се очаква да влязат и как ще се отрази на местното производство – това са все  въпроси, чийто отговор местните власти под тепетата ще трябва да дадат на пловдивчани при реален интерес това да се случи.

Може да харесате още...