Варненският митрополит Кирил – намерен удавен

samotna_sve6tВарненският митрополит Кирил е бил намерен, удавен. Тялото му е открито на плажнаъта ивица при митрополитската резиденция в район „Траката“ край морската столица днес сутринта. Светият Синод съобщи, че ще се събере в пълен състав утре, 10 юли, от 10 часа и ще определи дата за опело и погребение. На заседанието ще бъде назначен и наместник на епархията, който ще я ръководи до избор на наследник на покойния митрополит.

По случая се води разследване.

Няколко часа след вестта за смъртта в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна главиницкият епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополт, заедно с духовенството в града отслужи трисагий за митрополит Кирил.

Министър-председателят Пламен Орешарски изпрати съболезнователно писмо до патриарх Неофит по повод кончината на Кирил. Премиерът изтъква, че близо 25 години той е бил предстоятел на Варненска и Великопреславска епархия и с вещина е водил епархийските дела като е полагал усилия за благоустройството на епархията.

Кирил беше в списъка на синодалните старци с агентурно минало. Той беше известен с избухливия си нрав и враждата с пловдивския митрополит Николай. Двамата бяха спрягани за кандидати за патриарх след кончината на дядо Максим. А по-нататък и като съпреници при пренасянето на благодатния огън по Великден. Така тази година единия дойде с дядо Николай от Йерусалим директно в Пловдив, а другия – с дядо Кирил от Йерусалим, но през Румъния.

Може да харесате още...