Министерството на здравеопазването ще създаде работна група за подобряване лечението на пациенти с муковисцидоза

MZ-sre6ta5Министърът на здравеопазването ще създаде в най-кратки срокове работна група за предприемане на конкретни стъпки за подобряване на медицинските грижи за пациентите с Муковисцидоза. Този ангажимент пое заместник-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов на среща с председателите на Алианса за редки болести и на Асоциация Муковисцидоза Владимир Томов и Светлана Атанасова, родители на деца и младежи, които страдат от болестта и пациенти с рядкото заболяване. В работната група ще бъдат включени признати лекари, експерти от МЗ и представители на асоциацията. 

Работната група ще има за цел да предложи конкретни стъпки за промени в сега съществуващата нормативна база, чрез които да се гарантират комплексни грижи за пациентите с Муковисцидоза. В рамките на работната група ще бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на задължителен неонатален скрининг, давността на ТЕЛК-решенията при тези пациенти и осигуряването на по-голямо финансиране за лечението им. Освен това, задача на работната група ще бъде да излезе с предложения за включването на заложеното в европейския стандарт по „Муковисцидоза“ в съществуващите у нас медицински стандарти по специалности.

„Министерството на здравеопазването е отворено към всички предложения, които ще помогнат за по-добрите здравни грижи за пациентите с Муковисцидоза“, каза заместник-министър Чавдар Славов. Той припомни, че още в началото на мандата си министър Таня Андреева е поела ангажимент за изграждането на център за комплексни грижи на тези пациенти на територията на УМБАЛ „Александровска“ и добави, че вече са предприети конкретни стъпки в тази насока.

Може да харесате още...