УМБАЛ „Св. Иван Рилски” в София отваря врати за деня, посветен на Паркинсоновата болест

bolni4ni_001Безплатна консултация с пациенти, болни от Паркинсон и техните близки подготвя за утре, 9 юли, УМБАЛ “Св. Иван Рилски” в столицата – поводът е денят, посветен на борбата с болестта. Консултациите ще се проведат от 12.30 часа до 15.00, а организатори са пт Дружеството по неврохирургия.

Паркинсоновата болест засяга 0,5% от населението по света, но за хората над 55 години честотата нараства два пъти – на 1%, казват специалистите. В България няма точен регистър на пациентите с Паркинсонова болест, но се предполага, че броят им е около 12 000. Обикновено антипаркинсоновите медикаменти имат задоволителни резултати през първите 5 години от лечението. Но след това ефектът им започва да се изчерпва и постепенно се достига до тежка инвалидизация и загуба на самостоятелност на пациентите.

Първата дълбока мозъчна стимулация при човек с цел лечение на Паркинсонов синдром е осъществена през 1987 година във Франция. В България първата имплантация на електроди с цел дълбока мозъчна стимулация при пациент с Паркинсонова болест се извърши от неврохирургичен екип на УМБАЛ “Свети Иван Рилски” на 09.04.2013 година в екип от неврохирурзите – д-р Красимир Минкин, д-р Калоян Габровски и консултантът от Унгария неврологът Золтан Чадаид.

През деня, в рамките на отворените врати в лечебното заведение, ще може да се научи още до кога помагат хапчетата, кои са следващите пациенти, които ще могат да се подложат на дълбока мозъчна стимулация, както и с европейските решения на някои административни и финансови проблеми, свързани с лечението на болестта у нас в България.

Може да харесате още...