Партии, НПО-та и граждани създават Реформаторски блок

znak_stopПолитически партии, неправителствени организации и активни граждани създават обявиха през уикенда, че създават обединение на гражданското обяество срещу мафията, наречено Реформаторски блок. В прессъобяение до медиите, се посочват 12 цели на новия проект:

1. Нови изборни правила, гарантиращи честни избори.
2. Прозрачност и публичен контрол при финансирането на партиите. Целево финансиране, гарантиращо конкурентност и политическо представителство на българските граждани.
3. Освобождаване на съда, прокуратурата и полицията от политически, мафиотски и олигархични зависимости.
4. Безкомпромисно преследавне и наказание на корумпираните и злоупотребилите с власт.
5. Изваждане на регулаторните органи от зависимостите им от корпоративните и политически итереси.
6. Прилагане на стриктни антимонополните правила за защита на конкуренцията, свободната инициатива и интересите на потребителите.
7. Равни възможности и честна конкуренция в обществените поръчки. Ново законодателство, гарантиращо изваждането на мафията от тях.
8. Деполитизиране на държавната администрация и персонална отговорност от държавните служители. Премахване на партийните и роднински назначения.
9. Включване на инструментите на пряката демокрация и гражданския контрол при вземането и изпълнението на решения на централно и местно ниво.
10. Остро противодействие на опитите за разделение на българската нация и противопоставяне на етнически или религиозен принцип.
11. Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото.
12. Опазване на българската природа и богатствата й чрез стриктно ново законодателство.

“Вярвяме, че единственият начин да разрушим мафиотско-олигархичното статукво в България е чрез обединение на усилията на партии и граждани. В името на върховенството на закона” – се казва в прессъобщението на новата група, в която влизат Движение България на гражданите, Демократи за силна България, Зелените, Народна партия „Свобода и достойнство” и Синьо единство.

Те мотивират изграждането на новата коалиция с “откъсването” на
България от цивилизационния път на Европа и с “достатъчно ясните стъпки, които предпоставят проблеми с членството ни в НАТО и ЕС”. Посочва се още увеличаването на пропастта между партиите в парламента и активните хора на България. “Протестите демонстрират решимостта на българите да отхвърлят мафиотския модел на управление на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака. Нужна е мощна гражданска и политическа алтернатива на статуквото”, пише още в прессъобщението.

И е ясно, че Реформаторският блок вече реди листите за предстоящите избори. Дали, обаче, новото обединение с лица, партии и организации, познати от годините на статуквото, може да сътвори новия политически модел на България“? И верно ли истинските лица от протестите вярват, че това е формацията, която може да ги обедини за политика, различна от тази, в която сме потопени 23 години? Просто въпроси…

Може да харесате още...