Мадарският конник оживя на Орлов мост

madarski konnik2Младата художничка Мария Стоева от Варна нарисува копие на прочутия Мадарски конник насред платното на Орлов мост в София. Стоева претвори историческия символ в подкрепа на поредния ден на протеста, който събра хиляди на столичния булевард в неделя.

„Мадарският конник е един от символите на българската държава и смятам, че хората трябва да се обединят около обща идея за развитието й. Те са тук, защото не им харесва как ги управляват и желаят да променят това. Затова са и тези градове, изписани тук. Нека не забравяме, че сме потомци на древен народ и има с какво да се гордеем”, обясни идеята си самата художничка.
Рисунката, която тя твори вече трета поредна вечер, е направена с варовик, примесен с яйчен белтък и вода, а до нея стои прочутият надпис от Омуртаговата колона – „Човек и добре да живее, умира, и друг се ражда”.
Нестандартният пърформанс събра десетки протестиращи, които спонтанно се снимаха, пяха възрожденски песни и играха хора около конника. По тяхно желание Мария изписа в полукръг около картината имената на над 30 града, сред които София, Варна, Дупница, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Панагюрище… Идеята е всеки ден да се добавят нови градове и така да се затвори символичният кръг.

Източник: А.Р.И.З. 7

Може да харесате още...