Българските власти напомнят на сезонние работници в Швеция някои важни моменти, за да не се оказат изненадани

leti6te_sofiaНа 26 юли се очаква да стартира кампанията за бране на горски плодове в Кралство Швеция. В тази връзка българските власти напомнят на берачите на боровинки, че в техен интерес е добре да спазват някои правила, за да не се окажат изненадани в чуждата страна. Например:

Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни уговорки с нелегитимни „посредници” условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина, се разминават драстично с действителността. Ето защо преди да бъде прието предложение за такава дейност, е необходимо то да бъде внимателно обмислено, а легитимността и надеждността на посредника и работодателя – проверена чрез достъпни източници (Агенция по заетостта, местните полицейски власти, допитване до близки и познати с предишен опит в сезонна заетост в Швеция).
Всеки български гражданин, който реши да предприеме пътуване в Кралство Швеция с цел осигуряване на временната си заетост в сезонна работа, следва да е сигурен, че разполага с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече – за завръщането си в България. Закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България. Препоръчва се гражданите да сключват застраховки при пътуване в чужбина за определения период на престой.
Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани, само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи, напомнят от там.

И така, посолството на България в Стокхолм може да оказва съдействие на български граждани, изпаднали в затруднено положение в Швеция в рамките на своите законови правомощия, а именно:

Да осигурява актуална информация относно възможностите за завръщане в България; да осигурява информация за правото и условията за пребиваване, работа, обучение, социално и медицинско обслужване на български граждани в Швеция; да издава временен документ за завръщане в България в случай на увреждане, изгубване, отнемане или кражба на български документи за самоличност.

Агенцията по заетостта на Кралство Швеция създаде специална брошура за условията за упражняване на труд от граждани на страни-членки на ЕС като сезонни берачи на горски плодове.  Брошурата може да се изтегли чрез сайта на българското Министерство на външните работи.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...