Росен Плевнелиев: Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят

rosen_plevnaliev_002Президентът Росен Плевнелиев подкрепи гражданското общество в свободното изразяване на мнение срещу политическата система у нас. Това се случи в реч, посветена на вече три седмици продължаващи протести, които отдавна излязоха от границите на страната ни. “Това, което гражданите получиха през изминалите месеци на протести, е ясен отговор на техните очаквания, защото те далеч не се изчерпват с искане на оставки. Гражданското общество в България задава и ще задава все повече въпроси. Наред със социалните искания се поставят и ще се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците, към ценностите, които те защитават. “Това е ясен знак, че между тези искания на хората няма противоречие. Това, което се случва през последните пет месеца, доказва, че българското гражданско общество е извървяло своя преход към демокрация и политиците ще го разберат рано или късно, по един или по друг начин” – заяви президентът. И показа, че за него новото поколение има значение.

“Българските граждани вече разпознават безпогрешно всичко, което влиза в противоречие с правовата държава. Политиката на тежки зависимости и паралелна власт, упражнявана в годините на прехода, няма да бъде толерирана от гражданите повече и който не го е разбрал, ще плати висока политическа цена за това”.

Макар и отново леко позакъсняла, Росен Плевнелиев изрази позиция на истински държавен глава – посочвайки безумното затваряне на очите на политиците – и управляващите, и опозицията – пред това, което се случва в страната ни.

“Гражданите няма да приемат безропотно всеки акт на политическо безсрамие, само защото държавата изпълнява друго свое задължение – например, да се грижи за социално слабите, да осигури повече пари за майките, или да строи магистрали. Добре е, че правителството предложи пакет от социални мерки, правят се усилия да се намали цената на електричеството за гражданите, Народното събрание реши, че спешно ще работи по промени в Изборния кодекс. Но хората протестират. По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“ и аз питам – как управляващите, а и опозицията, разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите. Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които по недвусмислен начин да покажат, че политиците имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости.”

Най-после шухме държавник да произнесе думи, които чуваме всеки ден край себе си от активните хора в България, на които им писна някой друг с точно определено родсловие да успява не заради това, което може, а само заради произхода си… Думи, които вероятно и вие често изричате:

“Нямаме голям избор – или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпицкоманди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години. “

Президентът не избяга от темата за предсрочни избори: “В тежката ситуация от февруари, на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход – избори. Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията. Да, промени в Изборния закон са необходими, трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години.”

В края на речта си Плевнелиев призова политиците не за думи, а за дела. И предупреди това, което хората не само по площадите казват: “Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят”.

Може да харесате още...