Здравното министерство започна допълнителна имунизационна кампания срещу морбили, паротит и рубеола

bolni4ni_002В София, Нова Загора и Разград са регистрирани общо 13 случая на заболели от морбили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В тази връзка ведомството започна допълнителна имунизационна кампания с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Случаите са от три огнища без епидемична връзка помежду им, а резултатите са потвърдени от Националната Референтна лаборатория към НЦЗПБ. В София са регистрирани 10 заболели лица на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината е пренос на заразата от Германия. Вследствие на внос на вируса от Турция в Нова Загора има заболели 2 души – на 5 месеца и на 20 години, а в Разград е регистриран един случай на дете на 2 години. Девет от заболелите са от ромски произход, от които само един случай е с данни за проведени имунизации срещу морбили.

Имунизации ще бъдат направени и в областите Ямбол, Стара Загора, Бургас и София област. Кампанията се провежда от Районните здравни инспекции с активното съдействие на здравните медиатори, които ще помагат за издирването на неимунизираните лица и хората без личен лекар. РЗИ в областите Бургас, Сливен и Софийска ще използват и наличните мобилни кабинети. При необходимост в имунизационните екипи ще се включат медицински специалисти от училищната здравна мрежа, центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения.

Морбили е инфекция с висока заразност, предавана по въздушно-капков път. В резултат на поддържания висок имунизационен обхват – около 95%, в България не е регистрирано разпространение на морбили от 2001 година до април 2009-та, когато след внесен от Германия случай, инфекцията бързо се разпространи сред неимунизирани лица от ромски произход и обхвана цялата страна.
Въпреки наличието на ефикасна ваксина, все още в световен мащаб всеки ден около 450 деца умират от морбили. Ваксинацията е най-ефективното средство за предпазване от тази тежка инфекция. За предпазени от заболяването могат да се считат лицата, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, твърдят здравните власти у нас.

Може да харесате още...