Здравният министър призна: Никой не знае как се разходват парите в НЗО, депутатите гласуваха оставка на шефа й

bolni4na_ stajaЛипсва прозрачност в дейността на НЗОК и в разпределението на обществения ресурс за здраве от осигуровките на всички български граждани. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя подчерта, че управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков отказва да информира съсловните лекарски организации, членовете на Надзорния съвет на НЗОК, парламента и МЗ за разходването на средствата по бюджета на институцията. „Този факт е обезпокояващ, тъй като касата е обществена институция, която управлява сериозен ресурс от 2.7 млрд. лв. и това са парите на всички български граждани от здравните ни вноски. Мисля, че е логично всеки един от нас да знае какво се случва там“, каза д-р Андреева. Здравният министър коментира, че когато една обществена институция се управлява еднолично, винаги има съмнение как тя се управлява и липсва контрол върху дейността й.

Министърът на здравеопазването съобщи, че е получила информация от директори на болници, че НЗОК публикува на официалната си интернет страница информация за разплатени суми, които се разминават с данните на самите лечебни заведения. Председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров даде конкретни примери в подкрепа на твърдението на Андреева. Така например за първото тримесечие на тази година касата е отчела официално, че е платила на ръководената от него УМБАЛ „Св. Анна“ с над 700 000 лв. по-малко, отколкото всъщност й е изплатила. Подобна е ситуацията и с много други лечебни заведения. „Всичко това ме кара да бъда още по-притеснена. Не само, че ние не знаем какво става в касата, но и касата не знае какво става при нея“, каза министър Таня Андреева. Тя добави, че по данни на съсловните и пациентските организации и директори на лечебни заведения, Здравната каса не се разплаща към болниците за дейностите по поставянето на стентове и за ин витро процедурите. „Има проблем в касата. И ако д-р Цеков не иска да изясни на всички нас какъв е проблемът, очевидно ще трябва да дойде някой друг, за да внесе малко яснота в това какво се случва в тази толкова тайнствена институция, която управлява такъв сериозен обществен ресурс“, заяви Андреева.

Днес депутатите  гласуваха оставка на шефа на НЗОК Пламен Цеков единодушно с 104 гласа „за“.  Сред основните мотиви е системно нарушаване на задълженията на ръководителя на касата, което дава законово основание на  Народното събрание да го отстрани предсрочно.

You may also like...