Орешарски запазва Изборния борд, вторият вицепремиер – жена

izbori_002Даниела Бобева е предложението за втори вицепремиер на страната, съобщиха от правителствената пресслужба. Предложението ще бъде внесено утре, сряда, на заседанието на Народното събрание. Премиерът Пламен Орешарски обясни, че вицепремиерът ще покрива икономическата проблематика, ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координация на икономическите политики, чуждестранните инвестиции, електронното правителство и подобряването на административните услуги за бизнеса и за гражданите. 

Бобева е директор в БНБ, преподавател е в УНСС. В по- далечното минало е била министър в кабинета Софиянски.

На фона на продължаващите протести с искане оставката на Кабинета и сигналите за радикализирането им на някои места, назначаването на втори вицепремиер, както и днешното предложение на премиера за запазване на Изборния борд са любопитни. От една страна – показват нагласа за бърза смяна на изборните правила, което е някакъв – макар и индиректен – отговор на исканията на гражданското общество. А от друга – че Кабинетът изобщо няма намерение да си тръгне и се надява на лятно стихване на напрежението.

Според Орешарски, работата на Изборния борд ще засили включително и капацитета на изпълнителната власт. „Консултациите в бъдеще ще дават възможност на мен и на правителството да имаме по-компетентни предложения в рамките на процеса, който стартира в парламента по изработване на нови изборни правила, независимо дали ще бъдат промени в действащия Изборен кодекс, или нов Изборен кодекс“, каза министър-председателят и добави към членовете на борда, че би се радвал да се събират периодично и в по- далечна перспектива, за да обсъждат актуални въпрос.

Довечера продължава протестът по площадите в големите градове у нас. В социалната мрежа вече недоволните надхвърлят 81 000 души.

Може да харесате още...