Образователният министър Анелия Клисарова: проектът с отпаднали бг класици е от предходното правителство; утре тръгва на патриотичен тур

botev_pametnikКризисният ПР изпраща утре в училище “Христо Ботев” в Кърджали министърката на образованието, по чието време се разчу  идеята да се махнат от учебниците бг класиците, сред които и поетичният колос, символ на българската свобода, Христо Ботев.  Идеята е залегнала в проект по български език и литература, качен в сайта на Министерството на образованието и науката, в който липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект още не се разглежда „ Тютюн”, а „Осъдени души”.

След като социалните мрежи отново изригнаха от възмущение, ПР-ите предвидиха истински патриотичен тур за утре.  В училището с името на Ботев в Кърджали, в 10, 30 часа професор д-р Анелия Клисарова ще започне инициатива „Ваканция за четене“, ще се срещне с учителския колектив и ще дари книги за училищната библиотека.  После ще се срещне  с учителския колектив на СОУ „Отец Паисий” и ще посети и Професионалната гимназия по машиностроене и лека промишленост „Васил Левски“ в  село Кирково.

Дали, обаче, не е късно, либе, за китка?… Министърката трябваше да излезе по-рано с позиция по темата, е мнението на F2F TV, субективно.  Днес скандалът вече се е разраснал значително. Впрочем, ето как обяснява  Клисарова пред журналисти в НС днес случая с отпадналите класици:

“Няма да отпаднат българските класици от българското образование, защото нито аз като министър, нито правителството имаме намерение да потъпкваме нравственото и патриотично възпитание на нашите деца”. И още – “Никога едни от най-известните и ценени български автори като Ботев или Вапцаров не могат да стават повод за спекулации. Няма да падне патриотичният дух в нашата литература”.

Пресцентърът на образователното министерство цитира Клисарова, че проектът за нови учебни програми по български език и литература, публикуван на сайта на МОН, е изготвен преди година и половина и е публикуван на електронната страница на министерството преди идването на правителството на Пламен Орешарски на власт. Клисарова заяви, че това са едни от подводните камъни, оставени от предишните управляващи.

По случая се прави проверка, разпоредена вчера. Ще се търси кой е подписал проекта, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. Министърът потвърди готовността си след края на проверката да уволни дисциплинарно виновните.

Може да харесате още...