Довечера – нов протест срещу избора за шеф на ДАНС; Кадиев от БСП предрича падане на Кабинета, ако няма оставки веднага

tryn_bairНад 55 000 души вече са се присъедини във фейсбук в протеста срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Социолозите и партийните анализатори е време да си подострят моливите и да направят изводите си. Тези, които още вчера F2F TV посочи: че правителството е застрашено.

Тази сутрин Георги Кадиев от БСП заяви пред битата, също вчера, журлаистка Люба Кулезич: изградихме Берлинска стена между БСП и обществото. Делян Пеевски и Сергей Станишев трябва веднага да си подадат оставките, за да спасим това правителство. В понеделник ще е късно.

Снощи – по данни на колеги, повече от 4 часа над 10 хиляди са скандирали Оставка пред МС, на Орлов мост и парламента. Протестът се организира в социалната мрежа с ясно послание и мото “Не искам Пеевски за шеф на ДАНС”.

Ето какво пише в описанието на събитието:
“Протестираме срещу назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС. Протестираме срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестираме срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже. Този път, поднасяйки си цялата държава на тепсия”.

Днес градовете в България вече са 18. Обявен е и протест в Брюксел. На отделна страница във фейсбук има и протетс в Хага.

Bruxelles, пред Европарламента, 18:30 (местно време)
София, Ларгото, Министерски съвет, 18:30
Благоевград, пред х-л “Ален Мак”, 17:00
Бургас, сградата на общината, 18:30
Варна, сградата на общината, 18:30
Велико Търново, паметник “Майка България”, 18:30
Габрово, пл. Възраждане, 18:30
Димитровград, сградата на общината, 18:30
Казанлък, Лъвовата чешма, 18:30
Ловеч, сградата на общината, 18:30
Пазарджик пред Полицията в 18:30
Перник, на площада, 18:30
Плевен, площад “Възраждане”, 18:30
Пловдив, паметник Съединение, 18:30
Русе, площад “Свобода”, пред общината, 18:30
Сандански, пред общината, 18:30
Сливен, сградата на НТС към общината, 18:30
Стара Загора, пред общината, 18:30
Монтана – пред общината, 18:30

Ето и някои коментари от страницата:

Hristo Petkov Ninov: Не искам Пеевски,но не искам и тези които го избраха в парламента.Не желая там да са и другите,които напуснаха,вместо да гласуват против.И сега най-важното:Искам мажоритарни избори,за да не попада или да е по-малко боклука в парламента.Няма нищо страшно в това да не съм представен от партия ,а с удоволствие бих гласувал за човек,дори да не е мой политически съмишленик!Не може само да протестираме,трябва ясно да заявим какво искаме да се случи.Иначе резултата се вижда-същата помия с магданоз и малко пипер -да излъже окото.

Огнян Боюклиев: Бях там! С някой се мой другари и съидейници се видях!
Но ми стана неловко, когато започнаха да викат: “Червени боклуци” и “Кой не скача е червен”. Бях дошъл като Гражданин, защото съм: Срещу назначаването на Д. Пеевски за шеф на ДАНС. Протестирам срещу олигархията, която не излиза от властта. Протестирам срещу олигархията, която поддържа всяка власт. Протестираме срещу олигархията, която унизи за пореден път гражданите, назначавайки си поредното удобно протеже.  Не искам Пеевски за шеф на ДАНС! Бих участвал, на протестите като гражданин! Но очевидно те са политическа поръчка срещу ляво мислещите хора! Протестирайте си!
Ще направят нови избори! Е и…….

Emil Robert Cohen: Защо избраха именно този човек, знаейки добре, че ще се сблъскат с народно недоволство? Те луди ли са? Не. Рационална политическа логика в това назначение няма. Но много хора бъркат като приписват рационалност на политиците. Там има само безпардонна борба за власт и нищо повече. Това е съзнателна наглост от страна на ДПС, която трябва да покаже кой в действителност управлява. Освен това сегашните управляващи се нуждаят от съвършено безскрупулен, нагъл и безотговорен човек (по-безскрупулен, по-нагъл и по-безотговорен от Цв. Цв., който правеше същото!), за да овладеят напълно службите, защото – искаме или не – у нас там е центърът на властта, а не в Парламента и в правителството. Пеевски е идеалният подходящ за целта, а за падането на престижа и народното недоволство никой не мисли, докато то не стане толкова силно ,че вече не е възможно да се пренебрегне. Следователно то ТРЯБВА стане толкова мощно, че да не може да не се калкулира в сметките. ОТ НАС ЗАВИСИ!

Може да харесате още...