Първият митрополит на Западно и Средноевропейската епархия – Симеон – с приета оставка, наесен избират новия духовен водач на БПЦ в Европа

diado SimeonЗаради здравословното си състояние, което от години го държи далеч от Западно и Средноевропейската епархия, нейният досегашен митрополит Симеон подаде оставка и Светият Синод му я прие в началото на тази седмица.  Дядо Симеон е гражданин на САЩ и от години се лекува във Финикс, където и живее. От 3 години викарийният епископ Антоний пое изцяло грижите за епархията, чийто център е Берлин. А през  юни 2011-та на 9-тия Епархийски Църковен Събор в Берлин беше посочен от митрополит Симеон, че е достоен да го наследи на поста.

Изборите за нов епархийски митрополит – обаче – ще се проведат чак през есента. Дотогава Светият Синод реши епархията ни в Европа временно да се управлява от Великотърновския митрополит Григорий.

Църковният сайт dveri.bg припомня, че преди три години имаше опит мирополитът да се отстрани пряко неговата воля. Тогава клирът на Западно и Средноевропейска епархия го подкрепи и дядо Симеон беше възстановен на поста му. Този път оставката му е по негово лично желание като това е станало на редовната сесия на Светия Синод, уточняват от dveri.

Суимеон е първият митрополит на Българската Западноевропейска епархия. Това се случва при учредяването й през 1986-та година, а седалището на задграничната ни епархия тогава е в унгарската столица Будапеща. Преди година беше разпространено и досието на дядо Симеон от Държавна сигурност, където той е бил щатен служител, според документите.

Според устава на Българската православна църква, митрополитският сан е пожизнен, но по преценка за основателни причини, Светият синод може да приеме оставка от поста. Както е и в случая.

Очаквайте интервю от 2010 година с дядо Симеон, в което за F2F TV той разказва как е създал Западно и Средноевропейската епархия…

Може да харесате още...