Нова сесия на Община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори

plovdiv-4ete2Община Пловдив отвори новата си сесия за финансиране на книги на пловдивски автори. Програмата, стартирала през 2008-ма година по идея на белетриста Димитър Атанасов, председател на Дружеството на пловдивските писатели, се оказва не само успешна, а и чакана от творците форма. „Тя спасява от омерзителната идея за търсене на спонсор“, сподели в Галерия Тракарт при старта на новия литературен сезон на програмата поетът Антон Баев. 

Словесни аплаузи за програмата споделиха с публиката на събитието още 6-ма автори на поетични книги, издадени по нея: Иван Вълев, Димитър Гачев, Тильо Тилев, Красимир Йорданов, Станислава Станоева и Емилия Каменова. Чрез четене на стиховете им, а не чрез пресконференция, беше представена идеята, че Пловдив обича своите читатели.
Равносметката за трите години е, че с общински средства са издадени 37 книги на пловдивски творци като миналата година са публикувани 11 автори. Някои от тях печелят и награди с творбите си: Баев получи Награда “Пловдив” за литература  именно с „Дневник на корабокрушенеца“, а Емилия Каменова с нейната литературна критика „Страсти и неволи”  беше отличена с националната награда на Съюза на българските писатели…

Подробности за участие в тазгодишната литературна сесия може да получите на сайтовете на Дружеството на пловдивските писатели и на Община Пловдив. А ако сте част от четящите хора под тепетата, там може да прегледате и програмата на фестивала „Пловдив чете“. Домакинства го ИК „Хермес“ като за първи път форумът се съчетава с Алея на книгата, която ни предлага 36 книжни премиери и срещи с автори. Сред тях са писателите Владимир Зарев, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Людмил Тодоров. От чуждестранните писатели специално за събитието гост на Пловдив е португалският романист Жозе Родригеш Душ Сантуш, чиято премиерна книга „Последната тайна” (ИК „Хермес“) разказва история с български герои, която се случва в Пловдив.

В събота от 10.30 часа в Цар Симеоновата градина пловдивчани могат да почетат заедно на своеобразния лиературен хепънинг под мотото „Да четем заедно за Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Децата ще могат пишат приказки и да рисуват на воля върху 100 метра хартия. Атрактивното състезание е за бързо четене с хронометър за майки и бащи, а изявени ученици ще получат ваучери за книги.

В рамките на “Пловдив чете” и тази година Министерството на културата ще връчи националните литературни награди на името на  издателя Христо

Данов.

Може да харесате още...