Гимназисти играят на италиански „Бесният Орландо“

italianski-teatar325 ученици от 8 до 11 клас от Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив ще разказват на италиански език истории за рицари, жени, любов и битки, магьосници и астронавти на 25 юни от 19 часа в Читалище „Христо Ботев“ /бившето кино „Въстаник“ в Кючук Париж“/. Учениците са актьори в проекта, стартирал през 2010-та в училището „Тетаът на италиански език“. „Бесният Орландо“ на Лудовико Ариосто е сред най-представителните литературни творби на Ренесанса в Италия и е избрана за драматизация от трупата тази година. В нея поезия, фантазия и магия се преплитат, а голямата цел на героите е, преминавайки през лабиринта на живота и дори стъпвайки на Луната, да достигнат своите желания. 

Декорът, реквизитът и рицарските аксесоари са изработени от самите участници и по тяхна идея, съобщават от гимназията.
Художествен ръководител, режисьор и постановчик е актрисата Даниела Танева- Костова.

Театрална трупа допреди няколко години имаше и Френската гимназия в Пловдив. Учениците представяха всяка година постановка на френски език и с нея участваха в международни театрални фестивали на европейски училища, които също изучават френски.

Ученето на език чрез съпреживяване позволява на тийнейджърите да се превъплатят в различни роли – освен че е успешна форма на извънкласно занимание, то развива способността им към съпричастие, анализиране на житейските ситуации и екипността в работата. Успех на вдъхновените актьори 🙂

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Василка Беева каза:

    Браво на учениците! Дано има повече тасива изяви!